Fel buurtprotest tegen renovatieproject aan Moeras Wiels

© JCX Immo
| De renovatie van het 'Hotel Métropole' past in de nieuwe plannen van de Wiels-site.

Er zijn plannen om de oude kantoren van de brasserie Wielemans-Ceuppens in Vorst om te vormen tot een restaurant, winkels en co-workingruimtes. Maar in de renovatieplannen is een uitbreiding voorzien die het 'Moeras Wiels' bedreigt. Daar verzetten de buurtbewoners zich fors tegen. De gemeente Vorst ontving liefst 191 bezwaarschriften, zo vernam BRUZZ.

Het terrein naast kunstencentrum Wiels ligt nog steeds te verzanden. De geplande nieuwe woonwijk kreeg twee keer een negatief advies van de gemeente Vorst, telkens na hevig protest van de buurtbewoners. Ook een hertekende versie kwam niet van de grond en dus werd het bouwproject opgeschort.

Maar JCX Immo, die eigenaar is van de volledige site, volhardt. Vorige maand lanceerde de bouwpromotor nieuwe plannen, dit keer om de oude kantoren van de brasserie Wielemans-Ceuppens te renoveren. Het geklasseerde gebouw, ook bekend als café Métropole, was het eerste industriële gebouw in Brussel waarvoor de architect elementen van het collectieve erfgoed recycleerde.

20191115_café_Métropole_Wiels
© JCX Immo
| De oude kantoren van de Brouwerij Wielemans-Ceuppens begin 20e eeuw.

De deur van de hoofdingang, het bronzen fronton en sommige stukken blauwe steen van het voormalige Spaarkasgebouw op het De Brouckèreplein - waar nu het Métropole Hotel staat - werden eind negentiende eeuw hergebruikt in de gevels van het café Métropole.

JCX Immo wil het vervallen bouwwerk met indrukwekkende glasbogen omvormen tot een brasserie. Er worden ook winkels, kantoren en co-workingspaces voorzien. Om al die activiteiten te kunnen herbergen, denkt de bouwheer aan een uitbreiding aan de achterkant van het gebouw.

Extensie bedreigt moeras

Het wijkcomité is al langer vragende partij voor een renovatie van het café Métropole, maar gaat toch fel in het verweer tegen de plannen. De buurtbewoners kunnen zich vinden in de grote lijnen, maar zien in de geplande achterbouw een uitgekookte strategie om hun geliefde 'Marais Wiels' droog te leggen. "Die extensie lijkt een schrapping van het moeras te impliceren", klinkt het.

De buurt hoopt van het overstroomde gebied een natuurzone te maken. De aanwezigheid van allerlei fauna en flora op de site van JCX Immo sterkt het wijkcomité in zijn overtuiging. "Maar in de stedenbouwkundige aanvraag lezen we niets over die rijke biodiversiteit. Het moeras is bovendien ideaal voor wateropvang in een regio waar overstromingsgevaar heerst."

191 bezwaarschriften

Om zich te wapenen tegen het renovatieproject stelde het wijkcomité een voorbeeldbrief op die buurtbewoners konden neerleggen bij de stedenbouwkundige dienst van Vorst. En die tactiek sloeg aan, want tijdens het openbaar onderzoek ontving de gemeente 191 bezwaarschriften, zo bevestigt schepen Alain Mugabo (Ecolo) aan onze redactie. Dat is ongezien in Vorst.

Alle klachten komen op 26 november aan bod tijdens de overlegcommissie. Die belooft alvast geanimeerd te zullen verlopen.

20191106_Hotel_Métropole_Marais_Wiels_Vorst
© Bruno Verhelpen via Facebook
| In de bouwplannen is een uitbreiding voorzien, die een drooglegging van het moeras naast Wiels impliceert.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?