Op het braakliggend terrein naast Wiels in Vorst gaat men creatief om met gedumpt afval.

Sluiting dreigt voor ‘Moeras van Wiels’

TDN
© BRUZZ
15/10/2019

De groene zone naast het Wielsmuseum dreigt straks niet meer toegankelijk te zijn voor het publiek. Om de bijzondere site, die door de buurtbewoners gedoopt werd tot ‘Marais Wiels’, te beschermen voor sluikstorters, overwegen eigenaars Infrabel en JCX Immo met een volledige sluiting. “Zo niet, ligt het er binnen de maand opnieuw vuil bij.”

Een tiental jaar geleden ontstond het moeras per abuis tijdens bouwwerken. Grondwater kwam boven en overspoelde het braakland gelegen tussen het Wielsmuseum en het voormalige hotel Métropole. Sindsdien ligt de werf stil, waardoor diverse fauna en flora van het terrein hun habitat maakten. Het bouwproject is voorlopig zelfs helemaal opgeschort.

Fauna, flora en afval

Buurtbewoners verzetten zich de voorbije jaren met succes tegen het immoproject. Zij ijveren enerzijds voor de erkenning van een natuurgebied, maar vrezen ook dat de gebouwen in de omgeving (zoals Wiels, Brass en Métropole) hun historische grandeur zouden verliezen. De gemeente Vorst stuurde de plannen meermaals terug naar de tekentafel.

Niet alleen de natuur gedijt bij het status-quo op de site. Ook sluikstorters vinden vlot hun weg naar het ‘Marais Wiels’. De wekelijkse schoonmaakactie van buurtbewoners levert telkens een enorme afvalberg op. Vooral de tunnel onder de sporen lijkt puin aan te zuigen. Die werd al eens afgesloten om daklozen en Roma te weren, maar het hek is intussen opnieuw afgebroken.

overzichtsbeeld_moeras_wiels_met_tunnel.png

Overzichtsbeeld van de Moeras Wiels-site.

Omdat er regelmatig ook giftige producten worden achtergelaten op de site, dreigt het grondwater vervuild te worden. Dat en de afvalschade baart Brussel Leefmilieu dan weer zorgen. Daarom nodigde de gewestelijke milieudienst vorige week de eigenaars van de site, spoorwegbeheerder Infrabel en privébedrijf JCX Immo, uit voor een plaatsbezoek.

Sluiting als oplossing

Infrabel zal de ondergrondse tunnel helemaal uitmesten, zo bevestigde woordvoerder Thomas Baeken aan BRUZZ. De spoorwegbeheerder denkt eraan de toegang tot de tunnel te sluiten, maar die formele beslissing is nog niet genomen. Daarover zijn nog gesprekken gaande met de gemeente. “Aan de andere kant is immers een werf gepland. Die tunnel kan de werken faciliteren.”

Ook JCX Immo overweegt de toegang tot site af te sluiten “Dat is de meest vooruitgeschoven strategie om de veiligheids- en sluikstortproblemen op te lossen. Als we het afval gewoon opruimen, ligt het er binnen de maand opnieuw”, vertelt juridisch adviseur Pascal Hanique aan onze redactie. Over de plannen met de site blijft hij op de oppervlakte. “We kijken even de kat uit de boom.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Samenleving , Marais Wiels , JCX Immo , Leefmilieu Brussel , Infrabel , Thomas Baeken , Sluikstort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni