Fernand Cocqplein wint Gouden Regel voor urbanisme

© Arter Architects
| Simulatiebeeld van het nieuwe plein, met het gemeentehuis op de achtergrond.

De Brusselse Federatie voor Stedenbouw heeft zijn jaarlijkse Gouden Regels uitgereikt. Dat zijn prijzen voor bijzondere stedenbouwkundige projecten in Brussel. Het Fernand Cocqplein is gewonnen in de categorie Openbare Ruimte.

Met de Gouden Regels wil de federatie van architecten en urbanisten de aandacht vestigen op wat zij vinden dat uitmuntende stedenbouwkundige projecten zijn. De federatie is een vzw van afgevaardigden uit de openbare sector, studiebureaus, de politiek en de bouwsector, die samen nadenken over een verdere ontwikkeling van Brussel als grootstad.

Dit jaar werd er geen grote prijs uitgereikt, maar wonnen zes laureaten binnen vijf categorieën.

Het Fernand Cocqplein in Elsene won in de categorie Openbare Ruimte.

In de categorie Mobiliteit wonnen zowel tramlijn 8 langs de Woluwelaan als het tramdepot Marconi op de grens van Ukkel en Vorst. Beide projecten haalden een ex aequo. Het vernieuwde metrostation Beurs kreeg een eervolle vermelding voor diezelfde categorie Mobiliteit.

De nieuwe Tivoliwijk in Molenbeek won de prijs voor beste Nieuwbouw. De site omvat bijna 400 woningen waarvan een derde sociale wooneenheden. Er is ook een crèche, een park en handelsruimte.

De renovatie van de Hageltoren in Brussel-Stad won de Gouden Regel voor een gerestaureerd project. Het beste voorbeeld van een groene zone is volgens de jury het Vogelzangpark in Anderlecht.

Staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-SP.A) is verheugd met de keuze van de jury. "De afgelopen jaren hebben we de metamorfose van Brussel naar een stad op mensenmaat in gang gezet. Ik ben dan ook zeer blij met de erkenning van het nieuwe Fernand Cocqplein en de nieuwe duurzame tramstelplaats Marconi. Vandaag is de tijd rijp om de volgende stap te nemen en onze architectuur en publieke ruimte naar een hoger niveau te tillen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?