Een elektrische deelstep op het de Brouckèreplein

| Een elektrische deelstep op het de Brouckèreplein.

Interactief

Vergelijk zelf: deze 10 Brusselse hotspots ondergingen metamorfose in laatste 10 jaar

© BRUZZ
01/01/2020

Wie tien jaar niet meer in Brussel is geweest, zou sommige plaatsen bijna niet meer herkennen. BRUZZ selecteerde tien plekken die het voorbije decennium een kleine of grote metamorfose hebben ondergaan, van de voetgangerszone in de vijfhoek tot het park aan Thurn & Taxis.

Rogierplein

De plannen voor de heraanleg van het Rogierplein waren er al in 2006, maar door de complexiteit van het project en door besparingen liep die heraanleg heel wat vertraging op. Pas dertien jaar later werd het Rogierplein helemaal afgewerkt. Een grote luifel met een diameter van zestig meter domineert het zicht op het plein tussen het Noordstation en de Nieuwstraat. (Schuif met de middenstreep om de foto van 10 jaar geleden te vergelijken met de situatie vandaag).

Spiegelplein

Het Spiegelplein of het Koningin Astridplein in Jette onderging een grondige gedaanteverwisseling. Het asfalt verdween en in de plaats kwamen er tegels. Nog belangrijker: de openluchtparking is er niet meer. Autobestuurders kunnen er sinds 2018 een plek in de ondergrondse parking vinden.

Sint-Gillisvoorplein

Het Sint-Gillisvoorplein werd al in 2013 autovrij, maar een heraanleg volgde pas enkele jaren later. In de zomer van 2018 werd het vernieuwde plein met meer zitbankjes ingehuldigd. Volgend jaar moet het aanpalende Marie Jansonplein nog een facelift krijgen. Dat plein wordt een stadspark.

Reyersviaduct

De Auguste Reyerslaan in Schaarbeek, boven de Reyerstunnels, is amper herkenbaar voor wie zich nog het Reyersviaduct herinnert. De brug is er immers niet meer. Tijdens de renovatiewerken in 2014 bleek de betonschade erger dan verwacht. Daarop werd besloten om het viaduct dan maar af te breken. Die afbraak leverde enkele spectaculaire beelden op voor de buurtbewoners en voorbijgangers. Aan de heraanleg van de Reyerslaan zelf wordt vandaag nog gewerkt.

Voetgangerszone

Met de wagen van het Noord- naar het Zuidstation rijden kon tien jaar geleden nog langs het De Brouckèreplein en de Beurs. In 2015 kwam daar verandering in met de komst van de voetgangerszone. De heraanleg van de piétonnier zal pas volgend jaar helemaal af zijn.

Park Ninoofsepoort

Waar vijf jaar geleden nog een ‘asbesthangar’ stond, groeit vandaag gras en kunnen kinderen in een kleine speeltuin spelen. Het heeft allemaal wat langer geduurd dan gehoopt - een plan voor onder meer een park aan de Ninoofsepoort was er al in 2008 - maar begin dit jaar zag de plek er nog uit als een vijver.

Jourdanplein

Net als het grotere Spiegelplein in Jette moest ook het Jourdanplein in Etterbeek autovrij worden. De werken werden begin dit jaar afgerond. Over het resultaat waren de meningen toen verdeeld.

Fietspaden Kleine Ring

“De ring is al een draaischijf voor auto’s, we willen nu hetzelfde voor fietsers”, zei toenmalig Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet in 2017. De Brusselse regering kondigde toen twaalf kilometer afgescheiden fietspaden langs de Kleine Ring aan. Op verschillende plaatsen, zoals bijvoorbeeld aan Madou in Sint-Joost (op foto), is het resultaat zichtbaar, al gaat ook dit project trager dan gehoopt.

Fernand Cocqplein en Elsensesteenweg

Parkeren voor het gemeentehuis van Elsene kan vandaag niet meer. Het heraangelegde Fernand Cocqplein is grotendeels autovrij, net als de aansluitende Elsensesteenweg, waar wel nog bussen door rijden.

Park Thurn & Taxis

Vandaag is er in de buurt van Thurn & Taxis tot onder de bruggen van de Jubelfeestlaan en de Jean Dubruqlaan een prachtig park. Dat was tien jaar geleden nog anders met een braakliggend terrein.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Stedenbouw, decennium, voetgangerszone, Sint-Gillisvoorplein, Elsensesteenweg, Fernand Cocqplein, park Thurn & Taxis, rogierplein, Reyersviaduct, Jourdanplein, Spiegelplein, Ninoofsepoort, Kleine Ring

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni