Allerlaatste werken begonnen aan luifel Rogierplein

Werken aan luifel Rogierplein.
© TG/BRUZZ
| Het Rogierplein nadert, 13 jaar na de plannen, de afwerking.
© TG/BRUZZ
| Het Rogierplein nadert, 13 jaar na de plannen, de afwerking.

Op het Rogierplein zijn werken begonnen voor de definitieve afwerking van de grote luifel. Er komt zo binnenkort een eind aan de heraanleg die al een decennium aansleept. Door de werken is een deel van het plein niet toegankelijk.

De 'paddenstoel' op het Rogierplein wordt de komende weken afgewerkt met driehoekige panelen die in het luifelgebinte geplaatst worden. Dat moet zorgen voor een (driehoekig) dambordpatroon, zoals voorzien was in het ontwerp voor de heraanleg van het plein. Er wordt ook verlichting geïnstalleerd.

De afwerking duurt nog tot begin mei, bevestigt het kabinet van minister voor Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). Doordat het gaat om dakwerken zijn er veiligheidsmaatregelen nodig. De delen van het Rogierplein onder de luifel zijn tijdelijk niet toegankelijk. De roltrappen en liften naar het metrostation kunnen bijvoorbeeld niet gebruikt worden.

Lijdensweg

Met de werken komt er een langverwacht einde aan de heraanleg van het Rogierplein, een lijdensweg die een decennium geduurd heeft.

In 2006 werd een architectuurwedstrijd georganiseerd door toenmalig minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). In 2009 begon uiteindelijk de sloop van het oude plein onder Smets opvolgster Brigitte Grouwels (CD&V). Op de heraanleg bleef het wel nog jaren wachten. Door besparingen stelde de toenmalige regering de werken meermaals uit, de plannen werden ook aangepast.

Tot overmaat van ramp verliep de bouw van de luifel erg moeizaam. Die begon al in 2015 (Pascal Smet was ondertussen opnieuw minister), maar al snel bleek dat de kunststoffolie op de luifel slecht geplaatst was. De folie moest er dus weer af. De saga leidde tot schadevergoedingen en een juridische strijd.

Ex-minister Brigitte Grouwels hoopte op een inhuldiging met een groot volksfeest begin... 2015. Ruim vier jaar later is de afwerking een feit.

Werken luifel Rogierplein 2
© TG/BRUZZ
| Sommige delen van het plein zijn door de laatste werken even onbereikbaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?