‘Geen sprake van blauwe steen voor fietspad Clovislaan’

© Stad Brussel
| Simulatiebeeld van het plan van de Stad

Staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (One.brussels – Vooruit) liet er in het parlement geen twijfel over bestaan: een fietspad in blauwe steen op de Clovislaan is uitgesloten. De overlegcommissie en zijn eigen administratie Urban hadden dat nochtans gevraagd.

Er was de voorbije maanden al een en ander te doen rond de heraanleg van de statige Clovislaan, die de Leuvensesteenweg verbindt met de Ambiorixsquare. Buurtbewoners kantten zich tegen de stadsplannen met een speelzone op de middenberm, die voor overlast zou kunnen zorgen. En de commissie voor monumenten en landschappen had dan weer bezwaar tegen de okerkleurige en afgescheiden fietspaden in het project van de Stad. Die moesten in blauwe steen en niet in asfalt, vond de Commissie.

In het advies van de overlegcommissie schaart gewestadministratie Urban zich achter die vraag om een fietspad in blauwe steen en tegen het plan van de afgescheiden fietspaden. Het leverde een storm van kritiek op onder fietsers. Blauwe steen kan immers erg glad worden bij regenweer en het gebruik ervan wordt ook afgeraden in het gewestelijke vademecum terzake. En afgescheiden fietspaden hebben wel degelijk zin in een laan met heel wat verkeer als de Clovislaan, heette het nog.

Pascal Smet, staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, belast met Stedenbouw en Erfgoed inzet

Geen wonder dus dat bevoegd staatssecretaris Pascal Smet (One.brussels – Vooruit) vragen kreeg over de kwestie in het Brussels parlement. Smet antwoordde er op een vraag van Arnaud Verstraete (Groen), die de stadsvisie van Urban 'niet meer van deze tijd' noemde.

De staatssecretaris legde er uit dat het uiteindelijk de gemachtigd ambtenaar is die beslist over de plannen van de Stad en niet de overlegcommissie.

'Voorstander van afgescheiden fietspaden'

Smet liet verstaan dat er alvast geen sprake kan zijn van fietspaden in blauwe steen. “De gesprekken (met de Stad en Urban.brussels, red.) lopen nog en ik kan u dan ook niet zeggen onder welke voorwaarden er een vergunning zal worden toegekend. Daarop geldt wel één uitzondering: er komen uiteraard geen fietspaden in arduin, want dat is te gek voor woorden. Voorts zal het u niet ontgaan zijn dat ik een groot voorstander ben van afgescheiden fietspaden. Waar mogelijk moeten er afgescheiden fietspaden komen.”

De staatssecretaris gaat daarmee in tegen zijn eigen administratie. Tussen de regels door viel te begrijpen dat het al eens schuurt tussen Smet en Urban. “Mij zult u niet horen beweren dat de visie op de stad die urban.brussels hanteert, achterhaald is,” zei Smet. “Dat neemt echter niet weg dat er soms in individuele dossiers beslissingen worden genomen die vragen doen rijzen.”

clovislaan
© Google
| De Clovislaan anno 2019

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?