Gewest wil ondergrondse ruimten verkennen

© Bart Dewaele

Om een antwoord te bieden op demografische groei en stadsverdichting, wil het Brussels gewest een inventaris aanleggen van ondergrondse ruimten. Dat antwoordde staatssecretaris van Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels – SP.A) op een vraag van de Brusselse MR.

Brussels parlementslid Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) raakte geïnspireerd door enkele voorbeelden uit het buitenland waar het gebruik van ondergrondse ruimtes een antwoord moet bieden op stadsverdichting. Hij betreurt dat Brussel niet helemaal mee is in die beweging.

“Het creëren van ondergrondse, bewoonbare en publieke ruimte zou ons in staat stellen om te reageren op de demografische groei,” vertelt Van Goidsenhoven in La Capitale. “Met een globaal plan voor het mogelijk gebruik van de ondergrond vermijden we niet enkel stedelijke wildgroei, maar ook de valkuil van slecht beheerde verticale groei.”

“Parijs deed in 2017 al verschillende oproepen voor innovatieve stadsprojecten om ondergrondse ruimtes te ontwikkelen,” vervolgt Van Goidsenhoven. “Daarbij werd een dertigtal sites betrokken, gaande van voormalige metrostations, in onbruik geraakte tunnels of een voormalig waterreservoir.”

Inventaris

“Op dit moment hebben we nog geen inventaris van de ondergrondse ruimten, maar het is wel een project,” antwoordt Brussels staatssecretaris voor Urbanisme Pascal Smet (one.brussels – SP.A). “De minister-president en ikzelf zijn van plan om in samenwerking met perspective.brussels een inventaris aan te leggen van potentieel bruikbare ondergrondse ruimtes.”

“Toen ik in Parijs was, kreeg ik de kans om de ambtenaren te ontmoeten die verantwoordelijk waren voor de ondergrondse projecten,” aldus Smet. “We gaan nu onderzoeken in welke mate we gelijkaardige projecten in Brussel kunnen starten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?