Gezocht: 12 miljoen euro voor renovatie van koninklijke Wintertuin

Een buitenbeeld van de Wintertuin, de grootste nog bestaande negentiende-eeuwse serre. Rechts ziet u de schoorstenen van de centrale verwarming.

De serres van de Wintertuin op het koninklijke domein van Laken zijn dringend aan renovatie toe. Zo niet, komt de zeldzame planten- en palmbomencollectie er in het gedrang. De Regie der Gebouwen schat de factuur op 12 miljoen euro, maar beschikt niet over die middelen. “Het is wachten op de federale regering.”

De opvallendste serre van het koninklijk domein is in verval. Roestplekken en fragiele metalen structuren verraden dat het bouwwerk van architect Alphonse Balat binnenkort zijn 150e verjaardag viert. “Het is hoog tijd dat de serre een grondige renovatie krijgt. Voor het te laat is”, waarschuwt Laurent Vrijdaghs, CEO van de Regie der Gebouwen, in de krant Le Soir.

Het volledige domein rond het Kasteel van is voor 49 procent in handen van de staat, de resterende 51 procent behoort tot de Koninklijke Schenking. Om de Wintertuin te herstellen in zijn glorie, kwam de Regie der Gebouwen uit op een kostenplaatje van 12 miljoen euro. Daarmee kunnen de hoofdserre en de twee bijgebouwen vanbinnen en vanbuiten gerenoveerd worden, en blijven de zeldzame planten intussen intact.

Hopen op Beliris

De werken zouden tussen 2021 en 2023 moeten plaatsvinden, maar het ontbreekt de Regie aan budget. De federale overheid kijkt sinds de zesde staatshervorming nauwgezet toe over de middelen die aan de koninklijke familie worden besteed, en dus ook op het onderheid van het koninklijk domein. Jaarlijks wordt daarvoor een enveloppe van 4 miljoen euro opzij gezet.

“Maar we hebben al een aantal heel noodzakelijke ingrepen gebudgetteerd, bijvoorbeeld voor plafonds, sanitaire voorzieningen, waterrecuperatie en de slaapplekken van de militaire garde”, legt Vrijdaghs uit. Onmogelijk dus om de komende drie jaar het volledige budget te investeren in de Wintertuin. “We hopen dat de ministerraad met een budgettaire oplossing kan komen.” De Regie richt zich in eerste instantie tot Beliris, het federaal fonds voor projecten in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?