cityzen muntcentrum snohetta binst

| Het Muntcentrum wordt grondig gerenoveerd

Het reconversieproject voor het Muntcentrum aan het De Brouckèreplein zal naar alle waarschijnlijkheid een bouwvergunning krijgen. De plannen kregen een positief advies met voorwaarden van de overlegcommissie stedenbouw. Stadsvereniging Arau reageert misnoegd en vindt dat het project te sterk inzet op toeristen, wat de leefbaarheid van het stadscentrum zou ondermijnen.

Vastgoedontwikkelaars Immobel en Whitewood willen het Brusselse Muntcentrum de komende jaren omvormen tot een multifunctioneel gebouw. In 'Oxy', zoals het project gedoopt is, moeten 120 appartementen en 316 hotelkamers komen. De oppervlakte voor kantoren daalt van 63.000 m² vandaag tot ongeveer 44.000 m².

De plannen van architecten Snøhetta en Binst kregen een positief advies met enkele opmerkingen van de overlegcommissie stedenbouw. Dat betekent dat er mits enkele aanpassingen een bouwvergunning afgeleverd kan worden. Tijdens het openbaar onderzoek kwamen slechts 10 reacties van burgers of organisaties binnen, eerder weinig voor een groot bouwproject.

Grotere appartementen

De overlegcommissie waardeert het feit dat het project verschillende functies mengt en is positief over het feit dat het gebouw niet afgebroken wordt omdat dat duurzamer zou zijn. Ook de plannen om ongeveer 2.000 m² van de daken te beplanten worden goed onthaald.

De ontwerpers zullen wel aanpassingen moeten doen aan de appartementen. Voor de overlegcommissie zijn er te veel studio's en eenkamerappartementen (samen goed voor 65% van de woningen). Alle studio's moeten geschrapt worden uit de plannen zodat er meer appartementen met twee en drie slaapkamers kunnen komen.

Er zijn ook wat twijfels over de plannen voor twee extra verdiepingen. De ontwerpers moeten daarom nog aantonen wat het gevolg zal zijn voor het uitzicht vanaf de Grote Markt. Op mobiliteitsvlak moeten er minder parkeerplaatsen voor auto's komen en moet het aantal fietsenstallingen gevoelig omhoog. Er moet ook meer plek voor cargofietsen komen.

'Toeristificatie'

Voor stadsvereniging Arau had de overlegcommissie veel verder moeten gaan. De organisatie beoordeelt het project als ondermaats. De keuze voor 316 hotelkamers zou de 'toeristificatie' van het stadscentrum versterken en zo de leefbaarheid ondermijnen. Er wordt volgens Arau ook te veel ruimte voorzien voor kantoren op een moment dat de vraag door thuiswerk afneemt. Voor de vereniging zouden er in het project dus een pak meer (betaalbare) woningen moeten komen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Muntcentrum , Snohetta , Binst , renovatie , reconversie , ARAU , overlegcommissie , oxy

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni