Openbaar onderzoek voor Muntcentrum start: hotel, appartementen en rooftopbar

© Snøhetta-Binst-Immobel-Whitewood
| Het Muntcentrum krijgt een grondige renovatie en krijgt ook nieuwe functies zoals wonen.

Kantoren, een hotel met 316 kamers, 120 appartementen en een fietsparking: het maakt allemaal deel uit van het nieuwe bouwproject aan het Muntcentrum, waarvan het openbaar onderzoek woensdag van start gaat.

In maart 2020 werd bekendgemaakt dat het Noorse architectenbureau Snøhetta en het Belgische architectenbureau Binst tegen 2024 het Muntcentrum van meer dan 62.000 vierkante meter zouden getransformeerd moeten hebben.

De bedoeling van het Cityzenproject, dat geleid wordt door ontwikkelaars Immobel, Whitewood en DW Partner, is om het huidige kantoorgebouw om te vormen tot een meer diverse plek. Zo komt er boven het huidige winkelcentrum ‘The Mint’ een hotel met 316 kamers, 120 appartementen, kantoorruimte, meerdere (rooftop)bars en restaurants en een hangende tuin op het dak van de sokkel. Ook zal de toegankelijkheid in het hele gebouw verbeteren.

De architectenbureaus die de wedstrijd hebben gewonnen willen het gebouw “een architecturale invulling geven die overeenstemt met de centrale ligging van het project in de hoofdstad”. Connectiviteit en duurzaamheid staan daarbij centraal.

90 miljoen euro

“We erven een emblematisch gebouw, dat bij alle Brusselaars bekend is, en streven naar circulaire renovatie”, aldus Gwen Vreven, ontwikkelaar bij Immobel. “Dat betekent dat we de bestaande structuur in de mate van het mogelijke willen behouden en zoveel mogelijk materiaal willen hergebruiken met respect voor het silhouet.”

Op het dak van het gebouw zullen groene terrassen worden aangelegd en komt ook een rooftopbar. De kosten voor de werkzaamheden worden op iets meer dan 90 miljoen euro geschat. Als de bouwvergunning wordt toegekend, is het de bedoeling dat de werkzaamheden tussen 2022 en 2025 plaatsvinden. Het openbaar onderzoek loopt nog vier weken.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?