Groen licht voor stadspark aan Kapellekerk

© Fabienne Loodts

De overlegcommissie stedenbouw geeft een positief advies voor een nieuw stadspark tussen de sporen van Kapellekerk en de Brigittinentoren. De nu wat verloederde ruimte wordt beter ingericht en krijgt een las- en houtatelier.

Het project kadert in het wijkcontract Jonction, en aan de vergunningsaanvraag is heel wat overleg met bewoners voorafgegaan.

Het niet-bindende advies voorziet enkele voorwaarden, zoals het schrappen van zes parkeerplaatsen die het zich op de Brigittinenkerk belemmeren, en het verwerken van nog wat meer groen in de site.

“Het belangrijkste is dat, mits enkele kleine wijzigingen, het project gewoon verder kan.” Dat zegt Brussels schepen voor Stedenbouw Ans Persoons (Change.Brussels) aan BRUZZ. Voor augustus moet het project aanbesteed worden.

Het is het Gewest dat uiteindelijk beslist over het afleveren van de vergunning. Maar gezien de Stad Brussel zich heeft onthouden in de overlegcommissie – zij heeft het project ingediend en kan dus geen neutraal oordeel vellen – komt het advies uitsluitend van Gewestelijke instellingen zoals Monumenten en Landschappen en Brussel Mobiliteit. En dat advies is positief.

Jonction
© Fabienne Loodts
| Het winnende project van architectenbureau Générale.

Advies RAC uitgesteld

In de overlegcommissie van dinsdag kwam ook de bouw van een nieuwe woonwijk op de site van het voormalige Rijksadministratief Centrum (RAC) aan bod. Maar dat advies wordt uitgesteld.

“Dat is gebruikelijk in zo’n grote dossiers”, reageert Persoons, die eerst wil terugkoppelen naar het schepencollege. “Net zoals dat bij metrostation Grondwet het geval was."

Het college zal een advies geven, dat dan onderdeel uitmaakt van het uiteindelijke advies van de overlegcommissie. Dat wordt eind maart verwacht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?