| Een simulatiebeeld van het vernieuwde wedstrijdbad.

Heropening VUB-zwembad wordt race tegen de klok

© BRUZZ
12/01/2018

De VUB wil tegen 22 januari haar vernieuwd zwembad klaar hebben. Toch wordt het nog een race tegen de klok om daarin te slagen. Door lekken in de zwembadkuip, moest die opnieuw gegoten worden. "Maar het wachten zal de moeite waard zijn."

“Op 22 januari opent het zwembad van de VUB opnieuw de deuren”, zo kondigt de Brusselse Universiteit aan op zijn sportwebsite. Maar de VUB geeft zelf toe dat het nog niet zeker is of ze die deadline halen.

“We leggen de laatste hand aan nog enkele details”, zegt Helena Wittock, coördinator van de zwembadwerken aan Het Laatste Nieuws. “Zo zijn er enkele tegels verkeerd geplaatst en moeten die opnieuw gelegd worden. De kuip is alvast gevuld met water. Wat ons dan nog rest, is het water opwarmen en het hele systeem laten proefdraaien.”

Of alles klaar zal zijn tegen 22 januari, is nog maar de vraag. “Pas eind deze week kunnen we de knoop doorhakken. Maar hoe dan ook willen we nog deze maand openen.”

Problemen met kuip

Het is niet de eerste keer dat de officiële opening wordt uitgesteld. Toen het zwembad van de VUB in juni 2016 de deuren sloot, kondigde de universiteit grootse renovatiewerken aan. Vier maanden geleden, op 7 oktober zouden waterratten opnieuw in het zwembad kunnen plonsen, maar vertragingen staken daar een stokje voor. Het einde van de werken werd verschoven naar 8 januari, maar ook die deadline werd niet gehaald.

“Eerst ondervonden we problemen met de isolatiepanelen”, zegt Wittock. “De productie in de fabriek in Duitsland liep vertraging op en het aanleverproces liet op zich wachten. Daarna kampten we met enkele lekken in de zwembadkuip.” De nieuwe kuip werd gegoten in te vloeibaar beton, met een oneffen bodem tot gevolg. En dus besloot de VUB de hele kuip te hergieten. “Een zwembadkuip moet uiteraard volledig waterondoorlaatbaar te zijn. We konden dus geen risico’s nemen.”

‘Voorbeeldgebouw’

Hoewel de werken blijven aanslepen, verzekert Wittock dat het wachten de moeite waard is. “Niet alleen is het oude bad vervangen door een zwembad van 25 meter lang, we installeerden ook een instructiebad van 13 meter met beweegbare bodem. Ook de kleedkamers zijn vernieuwd, met extra kabines voor families. Het nieuwe complex werd uitgeroepen tot ‘voorbeeldgebouw’, dankzij de architecturale bouw en duurzame werking. Met dit nieuwe zwembad wil de VUB tegemoetkomen aan het grote tekort aan zwemmogelijkheden in de hoofdstad", aldus Wittock.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Stedenbouw , duurzaam , universiteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni