| Een beeld van het Vellemolenbos na de boskap.

Hof veroordeelt Brussels Gewest voor illegale bomenkap Vellemolenbos

ADD
© BRUZZ
01/06/2022

Om de toegang tot het fietspad langs de Woluwelaan vrij te maken vroeg het Brussels Gewest in 2018 om enkele bomen te kappen, maar daarvoor was een vergunning nodig. Die was er niet voor elke boom. De rechtbank oordeelt nu dat de verantwoordelijkheid bij de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel (GOB) ligt en eist een geldsom van 1.500 euro en een procedurevergoeding van 1.540 euro daarbovenop.

Het Vellemolenbos werd gedeeltelijk gekapt in 2018. Het gaat om een gebied dat is opgenomen in de lijst van Natura 2000-gebieden. Om een boom te kappen is een vergunning nodig, maar niet voor elke gekapte boom was zo'n vergunning aanwezig. Er is dus een milieuovertreding begaan, aldus de natuurvereniging Brussel Natuur, die eind 2021 de GOB (Gewestelijke Overheidsdienst Brussel) voor de rechter daagde. Ook de bewoners van het bos en de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe waren bezorgd over de situatie.

"Om vijf voetgangersbruggen over de Woluwe te bouwen, moest de gemeente een milieueffectenstudie uitvoeren om de impact van deze constructies op het Natura 2000-gebied te beoordelen," zei de schepen van Leefmilieu van Sint-Lambrechts-Woluwe, Grégory Matgen (Défi), hierover aan de RTBF. "Hier heeft de gewestelijke administratie zich drastische aanpassingen veroorloofd zonder overleg met de gemeente of met Leefmilieu Brussel.”

Uiteindelijk sneuvelden zeven kerngezonde bomen. De vzw Brussel Natuur eiste aanvankelijk een compensatie ter hoogte van 5.000 euro per boom, oftewel 35.000. Maar de correctionele rechtbank vond dat te hoog gegrepen en eist nu een vergoeding van 1.500 euro en een procedurevergoeding van 1.540 euro. Dat meldt de RTBF woendag.

De Gewestelijke Overheidsdienst Brussel kan nog hoger beroep aantekenen tegen het vonnis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Stedenbouw , Vellemolenbos , bomenkap

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni