‘Jubelfeestbrug zal een parel worden’

© Archief
| De Jubelfeestbrug is dringend toe aan renovatie.

Er is een oplossing voor de bouwvallige Jubelfeestbrug over het park van Thurn en Taxis. Brussels Gewest en de NMBS zijn akkoord om ze te restaureren. Nadien wordt het Brussels Gewest eigenaar.

Het is een smet op het Thurn en Taxis-park. De stalen Jubelfeestbrug over het park is aan het roesten en brokkelt af. De veiligheid kan niet meer gegarandeerd worden. Er staan hekken rond de pijlers.

Er is nu een overeenkomst gevonden tussen de eigenaar van de brug, de NMBS en het Brussels Gewest om de beschermde brug te restaureren. Kostprijs 8 miljoen euro. Beide overheden betalen elk de helft. Nadien wordt de brug voor één symbolische euro overgedragen aan het gewest.

Dat meldt Brussels staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet (Vooruit).

Hij is blij dat er eindelijk een oplossing is gevonden. “De Jubelfeestbrug in deze staat zien doet elke keer pijn aan mijn hart,” zegt Smet. “Wij gaan van de brug opnieuw een parel maken. Het wordt een blikvanger op de Thurn en Taxis-site.”

Voor de NMBS betekent de renovatie dan weer een “eerbetoon aan de rol die de NMBS sinds meer dan 100 jaar in de mobiliteit van de hoofdstad speelt.”

Jubelfeestbrug
© Archief
| De Jubelfeestbrug werd in 1904 gebouwd bij de de aanleg van de Jubelfeestlaan en de Emile Bockstaellaan om de spoorlijnen van Thurn en Taxis de overbruggen.

De Jubelfeestbrug, aanvankelijk “Le Pont Monumental”, werd in 1904 gebouwd door de staatsspoorwegen bij de de aanleg van de Jubelfeestlaan en de Emile Bockstaellaan om de spoorlijnen die vanuit Tour en Taxis vertrekken te overbruggen. De brug werd in 2007 door de Brusselse Hoofdstedelijke Regering beschermd als monument.

De brug heeft een spanwijdte van 41 meter en rust op twee landhoofden en verschillende veelhoekige pijlers in hardsteen. Een deel van de oorspronkelijke elementen is verdwenen. Zo hingen er aan de zuilen lantarens in smeedijzer in Art-nouveaustijl. En de originele smeedijzeren balustrade, die versierd was met Art-Nouveaumotieven, is vandaag een metalen borstwering. "Er zal voor de restauratie gezocht worden naar een hedendaagse oplossing, passend bij de brug," zo laat het kabinet van staatssecretaris Smet weten.

In 2001 werden de sporen op de Tour & Taxis-site verwijderd en in 2008 werd het terrein onder de brug verkocht. Het terrein onder de brug is vandaag onderdeel van een langgerekt park dat zich uitstrekt van aan de Havenlaan tot aan het Bockstaelplein.

Jubelfeestbrug 8 BRUZZ ACTUA 1690
© Virginie Schreyen
| Jubelfeestbrug

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?