| Het nieuwe Franklin-gebouw in de Picardstraat, met 56 geconventioneerde wooneenheden.

Koper geconventioneerde woning aan Thurn & Taxis verhuurt appartement meteen

CD, EC
© BRUZZ
14/01/2022

“Geconventioneerd appartement verliest zijn doel volledig, en de jonge starter zet zijn appartement meteen te huur,” schrijft de verontwaardigde Ilse Paepe op Twitter. Zelf was ze kandidaat voor een woning van projectontwikkelaar Extensa bedoeld voor jonge starters, maar de tweeslaapkamerappartementen waren al verkocht.

Geconventioneerde woningen kan je voor een lagere prijs dan de marktprijs kopen, als je tenminste aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo mag je inkomen een bepaald bedrag niet overschrijden. De bedoeling is om zo meer betaalbare en kwaliteitsvolle woningen aan te bieden.

In het Brussels gewest bieden drie gesubsidieerde spelers zulke woningen aan: het Woningfonds, Citydev en Community Land Trust Brussels. Ook privéontwikkelaars kunnen geconventioneerde woningen verkopen. Als ze dat doen, hoeven ze (een deel) van hun stedenbouwkundige lasten niet te betalen. Het is een van de manieren waarmee het Brussels Gewest op korte termijn het woningtekort wil aanpakken.

Extensa is een van de ontwikkelaars die geconventioneerde woningen verkoopt. Het nieuwe woonblok aan Thurn & Taxis telt 56 geconventioneerde appartementen. Nu blijkt dat een van de kopers het appartement meteen verhuurt. “De koper maakt hiervan zijn persoonlijk verdienmodel want heeft nooit zelf de woning bewoond en heeft wel onder de marktprijs kunnen kopen,” zegt Ilse Paepe die zelf op zoek is naar een betaalbare woning.

De jongeman die het appartement verhuurt, zou de woning niet gekocht hebben met het idee om het meteen te verhuren. Hij woont nu nog met vrienden samen en zou er binnenkort zelf intrekken. Om die periode te overbruggen, verhuurt hij het appartement.

In principe doet de eigenaar niets verkeerd. De woningen van Extensa mogen, in tegenstelling tot geconventioneerde woningen van CityDev, meteen verhuurd worden, op voorwaarde dat de jaarlijkse huurprijs niet meer bedraagt dan 6,5 procent van de kostprijs. De huurder moet bovendien aan de voorwaarden voldoen van het maximaal inkomen. De eigenaar is verplicht om dat na te gaan en urban.brussels in te lichten. Volgens kandidaat-koper Paepe is de opzet van geconventioneerd wonen waarbij iedereen een kans moet krijgen tot dergelijke betaalbare eigen woningen hier volledig verloren.

Eerder al kritiek

De verkoop stond eerder al ter discussie, omdat bijna de helft ervan voor de eerste bezoekdag al verkocht was. Extensa liet toen weten dat het om medewerkers van bedrijven op en rond de site ging, maar de koper zou in Leuven werken. "Tot zover de 'kerktorenmarketing' van de bouwpromotor," reageert Paepe.

"Ik weet niet waar al onze kopers werken," reageert Sonja De Greef, salesmanager van Extensa. "In de eerste plaats is het niet gemakkelijk om geconventioneerde appartementen op de markt te brengen. De stad heeft geen platform. Er zijn nog steeds tien woningen die niet verkocht geraken. We doen echt ons best. We proberen mensen te vinden die matchen met het product. Onze intenties zijn echt om betaalbaar wonen aan de man te brengen. Appartementen mogen trouwens verhuurd worden aan dezelfde doelgroep. Wij wijzen de kopers daar ook op. Projectontwikkelaars respecteren de wetgeving, dus het is aan de regering om te zien of die wetgeving goed is."

Bij het Brussels Gewest gaat de kritiek niet onopgemerkt voorbij. “Wanneer de geconventioneerde woningen door private spelers aan de man worden gebracht constateren we jammer genoeg dat het principe soms haar doel voorbijschiet door onvoldoende controle en opvolging. Daarom werken we momenteel aan een update van het besluit stedenbouwkundige lasten,” zegt Damiaan De Jonge, woordvoerder van Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet (one.brussels). “In het voorjaar zullen we een voorstel voor aanpassingen in dat besluit aan de regering willen voorleggen ter goedkeuring. Tot die tijd kunnen we uiteraard niet ingaan op de concrete inhoud hiervan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Samenleving , Extensa , geconventioneerd wonen , CityDev , Pascal Smet

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni