'Laatste boerderij van Brussel' wijkt voor woningen en stadslandbouw

© Google Maps.
| De boerderij van de familie Hoogstijns aan de Dendermondestraat.

De boerderij van Theo Hoogstijns, de man die tot zijn overlijden in 2018 bekend stond als de laatste boer van Brussel, wordt eigendom van het Gewest. Daarover hebben de familie en Citydev een akkoord bereikt.

Alleen de handtekeningen moeten nog onder de verkoopsovereenkomst gezet worden. Dat zal gebeuren wanneer de coronacrisis achter de rug is. Voor in ons land de huidige maatregelen getroffen werden om het coronavirus in te dammen, waren de nabestaanden en gewestelijke stadsontwikkelingsmaatschappij Citydev al tot een akkoord gekomen.

Het gaat om de oude boerderij aan de Dendermondestraat in Ganshoren, en dus niet de weilanden die iedereen ziet die via de Keizer Karellaan het gewest binnenrijdt. Theo Hoogstijns werd vaak opgevoerd als de ‘laatste boer van Brussel’. Helemaal juist is dat niet, want er zijn nog wel wat boeren in het gewest en er komen ook nieuwe stadsboeren bij. Maar met zijn zichtbare stuk land en boerderij in de stad was hij wel de bekendste landbouwer in het gewest.

Met de verkoop is volgens Citydev 1.770.000 euro gemoeid. Precies het bedrag dat eind 2019 beschikbaar werd gesteld door het gewest.

Als bestemming heeft het gewest een gemengd project met onder meer 15 publieke koopwoningen en stadslandbouwvoorzieningen (handel, klein referentiecentrum voor stadslandbouw en productieactiviteit) in gedachten. Volgens Citydev moet het precieze aantal woningen nog onderzocht worden.

 

 
 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?