Laatste 'steenpuist' De Brouckère staat voor metamorfose

De voormalige Philipstoren maakt zich op voor zijn metamorfose en wordt omgedoopt tot Multi Tower. Die zal uiteindelijk niet de Brusselse ambtenaren huisvesten, maar de grootschalige renovatiewerken gaan toch door zoals gepland. Door de renovatie moet ook de buurt van het Muntplein beter verbonden worden met de Vismet.

Het is alweer een belangrijke bouwwerf voor de binnenstad. Na de opknapbeurt voor de sokkel van het Muntcentrum en de afbraak van Parking 58, begint de grootschalige renovatie van de voormalige Philipstoren. De drie kolossen, ook wel steenpuisten genoemd, zijn de belangrijkste stedenbouwkundige relicten van de naoorlogse stadsvisie in het hypercentrum.

De Philips of Brouckère Tower is de laatste maanden al helemaal leeggehaald. Arbeiders zijn begonnen met de voorbereidende afbraakwerken binnenin, om te kunnen starten met het verwijderen van mogelijk asbest. "In januari verschijnen de bouwkranen en in oktober of november 2020 moet het gebouw klaar zijn voor potentiële huurders”, zegt Frederic Van der Planken van ontwikkelaar Whitewood, een bedrijf dat institutioneel kapitaal belegt in onder meer vastgoed.

Niet wanhopig

Het project voor de zogenaamde Multi Tower werd getipt om het nieuwe hoofdkwartier te worden voor om en bij de 2.000 Brusselse ambtenaren, maar moest het uiteindelijk afleggen tegen de Silver Tower van Ghelamco. “Verschillende concurrenten dachten dat we het beste gebouw hadden en anderen meenden zelfs dat de opdracht op onze maat geschreven was, maar kijk, we hebben het niet gehaald”, aldus Van der Planken.

De toewijzing aan Ghelamco is nog niet definitief, in afwachting van een procedure bij de Raad van State. Whitewood heeft zich echter al neergelegd bij de beslissing van de Brusselse regering. “Jammer, want ik zou het logisch vinden dat het Gewest zich in het midden van de stad vestigt, met alle voordelen van dien. Maar wij zijn niet wanhopig. We onderhandelen met verschillende andere potentiële huurders, zowel overheden als bedrijven.”

Detail Multi Tower
© Whitewood/Conix RDBM
| De sokkel krijgt grote glaspartijen.

En dus gaat de renovatie van de toren door zoals gepland en bedacht door architectenbureau Conix RDBM. “We maken de toren veel lichter en transparanter, maar tegelijk behouden we de geest van de jaren zestig. We zijn zelfs teruggekeerd naar de oorspronkelijke plannen. De raampartijen van de sokkel worden in ere hersteld door nieuwe grotere ramen, gebaseerd op het historische model”, zegt Van der Planken. De twee onderste verdiepingen worden samengevoegd.

In het gebouw zullen gerecupereerde materialen gebruikt worden, in samenwerking met het gespecialiseerde bedrijf Rotor. “Binnen verwerken we designtegels van Jules Wabbes uit het directiekantoor van Fortis en ook elementen uit het De Ligne gebouw van Dexia. De buitentegels komen van het Zand in Brugge dat onlangs is heraangelegd. We dragen zo bij tot een circulaire economie.” Het is één van de redenen waarom het project kan dan ook rekenen op een premie in het kader van Be Exemplary.

De toren is overigens gebouwd op een plek waar ooit de Zenne stroomde. De oude rivierbedding zal in de lobby zichtbaar gemaakt worden door enkele koperen plaatjes.

Geen achterkant

Het project belooft ook een verbetering voor de buurt. Zo is het de bedoeling om de buurt van het Muntplein beter te verbinden met de Vismet. “We gaan de bestaande in- en uitritten van de parking verplaatsen en integreren in het gebouw. Daardoor kunnen we de voetpaden rond het gebouw verbreden. We hebben ook een akkoord met de MIVB om de bestaande buslus te schrappen. De bussen zullen gewoon op de weg rijden. Daardoor kunnen we ook aan de kant van de Lakensestraat een volwaardige toegang maken en zal er geen achterkant meer zijn aan het gebouw.”

Een deel van de sokkel zou ook publiek toegankelijk worden. “Dat zal wel afhangen van de huurders. Als er één of twee grote huurders zijn, ligt dat moeilijker. Met meerdere kleinere huurders kunnen we dat wel realiseren”, besluit Van der Planken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?