Groen licht voor renovatie kantoortoren De Brouckère

De Brouckere toren Multi Philips
© Conix RDBM
| De nieuwe versie van de Philipstoren heet Multi Tower, zwart wordt wit

De grote zwarte kantoortoren aan het De Brouckèreplein mag ingrijpend gerenoveerd worden. Dat besliste de overlegcommissie van de Stad Brussel. Het zwarte spiegelglas wordt vervangen door een witte gevel, het afgesloten gelijkvloers wordt beter verbonden met de omliggende straten.

De oude Philipstoren bij het De Brouckèreplein is het product van een andere tijd. De toren werd afgewerkt in de jaren 1960 en het ontwerp hield weinig rekening met de wijk errond. De planners gingen er immers van uit dat er nog torens zouden volgen, met een stadssnelweg van noord naar zuid.

Sindsdien torent het gebouw uit boven de stad, samen met het Muntcentrum aan de overkant van de Anspachlaan. Het zorgde voor de reputatie van een steenpuist, en steenpuisten moeten behandeld worden.

Die behandeling krijgt nu groen licht van de Stad Brussel. De overlegcommissie gaf de plannen van eigenaar Whitewood groen licht: de vergadering gaf een positief advies waardoor een bouwvergunning binnen handbereik ligt.

stadszicht_Steenpuist_1_BRUZZ_actua_1567_(c)_Bart_Dewaele.jpg
© Bart De Waele
| De 'steenpuist' De Brouckère wordt grondig gerenoveerd

Nieuwe huid en pleintje

Het gebouw wordt niet afgebroken, maar krijgt een grondige renovatie. De structuur van de toren blijft behouden, maar het zwarte spiegelglas verdwijnt. De 'gordijngevel' wordt vervangen door een gevel met lichte stenen elementen en glas. Er komt iets meer kantoorruimte door de ingrepen: de oppervlakte stijgt van 37.000 vierkante meter naar 41.000.

Bij een nieuwe huid hoort ook een nieuwe naam: de Philipstoren gaat voortaan door het leven als Multi Tower. (Lees verder onder de afbeelding)

philips_achterkant.jpg
Aan de achterkant van het gebouw komt een pleintje

Ook het gelijkvloers wordt aangepakt. Dat bestaat vandaag vooral uit ramen voor kantoren. Voor passanten is er niets te zien, er is ook weinig interactie tussen het gebouw en de straat. De zogeheten plint moet daarom uitnodigender worden. Op de onderste etages komen winkels en publieke voorzieningen, wat zal zorgen voor meer dynamiek rond het gebouw, denkt de overlegcommissie.

Het hek dat de achterkant van het gebouw aan de Lakensestraat afsluit verdwijnt. De openbare ruimte wordt er ook grondig aangepakt: de keerlus voor bussen wordt geschrapt, net als de uitrit van de ondergrondse parking. Die vormen vandaag immers een barrière in de openbare ruimte. De vrijgekomen ruimte wordt gebruikt om een pleintje aan te leggen, dat de Sint-Katelijnewijk verbindt met de voetgangerszone.

Snelle start

De eigenaar van het gebouw hoopt dat de werken snel kunnen beginnen, schrijft de krant L'Echo. De komende weken zullen de bouwbedrijven aangesteld worden zodat het ontwerp van architecten Conix RDBM meteen gerealiseerd kan worden als de bouwvergunning afgeleverd wordt.

Het gebouw moet in 2020 weer op de kantorenmarkt komen. De toren zou dan gebruikt kunnen worden door het Brussels Gewest, om er de gewestadministratie te centraliseren. Die zit nu in het CCN aan het Noordstation, maar dat gebouw wordt verkocht. Voorlopig is er nog niets officieel beslist.

Als het gebouw klaar is zullen ook voorbijgangers binnen kunnen. Op de plint komen namelijk terrassen, op de bovenste verdieping komen een restaurant en een wintertuin.

De Brouckere toren Multi Philips
© Conix RDBM
| Op het dak van de plint komen publiek toegankelijke terrassen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?