Manufakture in Anderlecht staat in de steigers

SVG
© BRUZZ
16/02/2023
Updated: 16/02/2023 22.39u

Gewest, gemeente en Abattoir hebben vandaag de eerste steen gelegd van Manufakture op de site van de slachthuizen. Het gebouw krijgt gloednieuwe vleessnijzalen, een grote parking en een openluchtzwembad op het dak.

Na Foodmet is Manufakture de tweede nieuwe grote constructie op de site van de slachthuizen van Anderlecht. Dat past in het beleid van de nv Abattoir om de historische site in lijn te brengen met de veranderende stad. Er worden nog dieren geslacht, maar vandaag is de site vooral een foodhub met een grote markt en tientallen vleesverkopers.

De site is in handen gekomen van de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI), een agentschap van het Brussels gewest. Die zet de stedenbouwkundige diversifiëring van het 10 hectare grote gebied nu verder. “We willen hier een gemengde invulling aan geven,” zegt minister-president Rudi Vervoort (PS), “met kwaliteitsvolle en betaalbare woningen langs het kanaal. Dat past in het plan om de twee oevers van het kanaal met elkaar te verbinden zodat de plek ten goede komt aan zoveel mogelijk mensen.” Dat moet ook letterlijk genomen worden, want in de plannen zit ook een nieuwe passerelle over het kanaal.

Er zullen tegen 2026 tweehonderd woningen worden gebouwd, en 4000 vierkante meter voor stedelijke industriële activiteiten.

(Lees verder onder de foto)

Manufakture in de steigers in februari 2023

| Manufakture: nieuwe vleessnijzalen, een grote parking en een openluchtzwembad in één gebouw.

De Manufakture, die zelf 6000 vierkante meter aan productieve eenheden zal huisvesten, staat al deels in de steigers. Er komen, op het gelijkvloers, zalen voor de vleesverwerkende nijverheid en daarboven op twee verdiepen 350 parkeerplaatsen. “Het dak geven we aan de overheid,” zegt Elke Tiebout van Abattoir. “Daar kan een openluchtzwembad komen. We hebben dat zaadje geplant, nadat Pool is Cool ons hierover is komen spreken.”

Het gebouw is ontworpen door het architectenbureau Baukunst. De afbraak van de oude gebouwen en de nieuwbouw kosten zo’n 18 miljoen euro, waarvan 10 miljoen euro door het Europees structuurfonds EFRO en het Brussels gewest wordt betaald. Er is wel haast bij om het gebouw af te krijgen, want de EFRO-subsidies moeten voor 2024 worden uitbetaald.

Het zwembad zelf zal 4 miljoen euro kosten. Staatssecretaris voor stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-Vooruit): “Het lastenboek wordt nu voorbereid.” Na de toekenning van de aannemer en de bouwvergunning kan de bouw van start gaan. Er is gekozen voor een DBFMO formule, een privaat-publieke samenwerking waarbij de bouwheer ook het zwembad zal uitbaten. Smet benadrukt dat er democratische tarieven gehanteerd zullen worden. “Het wordt geen zwembad voor de rijken.”

simulatiebeeld van het nieuwe gebouw Manufakture

| Een simulatiebeeld van het nieuwe gebouw Manufakture, waar een openluchtzwembad op het dak wordt gepland

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni