| Langs de sporen tussen Simonis en Ossegem komt een nieuwe fietsroute.

Meer dan 50 miljoen euro voor herontwikkeling Simoniswijk

Eva Christiaens
© BRUZZ
01/07/2022

Een park langs de metrosporen, nieuwe fietspaden en een heraangelegd Simonisplein. Het zesde stadsvernieuwingscontract (SVC) van het Gewest richt zich op de wijk rond Simonis en de Leopold II-laan, maar evengoed rond Zwarte Vijvers. De eerste plannen zijn vrijdag voorgesteld.

Het SVC ‘Rondom Simonis’ is vorig jaar in eerste lezing goedgekeurd en in maart dit jaar definitief. Nu brengt het Gewest dus een eerste reeks plannen naar buiten. De bedoeling van het stadsvernieuwingscontract is om betere verbindingen te voorzien tussen weerszijden van de Leopold II-laan. Via de heraanleg van enkele zijstraten van die laan, moet het Simonisplein ook beter aansluiten op het Saincteletteplein aan het kanaal. Concreet gaat het om de zone tussen metrohaltes Belgica, Simonis, Ossegem en Zwarte Vijvers.

Buurtbewoners konden in de loop van vorig jaar mee nadenken over de toekomst van de wijk. Enkelen droomden groots, tot een overkapping van de metrosporen toe. Uiteindelijk is gekozen voor een programma met 35 specifieke buurtprojecten. Die gaan van een nieuw sociaal-cultureel centrum voor het Gewest tot een nieuwe jeugdhuis voor Koekelberg, opleidingscentra voor jonge werkzoekenden en zelfs een nieuw wellnesscentrum in de Zwarte Vijverswijk.

Fietspaden en groen

Een belangrijke nadruk ligt op groen en zachte mobiliteit. Er komt een ‘groen schoolparcours’ tussen het Koninklijk Atheneum Sippelberg en het Zwarte Vijversplein, waar verschillende stukken van de open ruimte groener en veiliger worden ingericht.

Het bestaande L28-park wordt doorgetrokken tot aan metrohalte Ossegem. Vandaag stopt dat park ter hoogte van Belgica. Het moet een groene fietsverbinding worden langs de metrosporen, maar er komen ook ontmoetingsplekken waar je kan rusten. Tenslotte krijgt het Simonisplein zelf een heraanleg, net als de omliggende zijstraten. De nadruk ligt op comfort en openheid, klinkt het. (Lees verder onder de afbeelding)

20220701_sfeerbeeld SVC Simonis_ventweg Leopold II-laan

| Simulatiebeeld van een ventweg langs de Leopold II-laan.

Zwarte Vijverswijk

Om het stadsvernieuwingscontract te versterken, zijn deze maand al twee wijkcontracten goedgekeurd binnen dezelfde perimeter. Eén rond Zwarte Vijvers in Molenbeek en één in de aansluitende Jacquetwijk in Koekelberg. “We willen de leefomgeving in die wijk de komende vijf jaar aanzienlijk verbeteren”, zegt bevoegd schepen Khalil Aouasti (PS) uit Koekelberg. Er komt bijvoorbeeld een nieuwe, Franstalige crèche, een wijkgezondheidscentrum en het beloofde jeugdhuis.

Aan de kant van Molenbeek ligt de nadruk op kwalitatieve woningen, verenigingsleven en jobcreatie. “We zullen innoverende begeleidingsprojecten opzetten voor de jonge werkzoekenden uit de wijk,” zegt burgemeester Catherine Moureaux (PS). Het bestaande Huis van Culturen breidt uit en verhuist naar een pand in de Piersstraat. En het Zwarte Vijversplein zelf wordt volledig heraangelegd.

50 miljoen

Zowel Molenbeek als Koekelberg krijgen elk 12,5 miljoen euro van het Gewest voor deze wijkcontracten. In totaal investeert de Brusselse regering de komende vijf jaar meer dan 50 miljoen in de wijk rond Simonis, meldt minister-president Rudi Vervoort (PS).

Nog tot de lente van 2027 kunnen de regering en de gemeenten de nodige studies en aanbestedingen opstellen om de werken voor te bereiden. De uiteindelijke werken moeten eind 2029 rond zijn.

20220120_cru_6_programme_adaptations.jpg

| De perimeter van SVC6 'Rondom Simonis': vanaf Belgica tot aan metrohalte Ossegem, met uitlopers aan de Leopold II-laan en de centrumwijken in Molenbeek.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni