Het Koning Boudewijnstadion aan de Heizel

| Het Koning Boudewijnstadion en de Heizelvlakte

Middenveld: 'Herevalueer Neo-project op Heizelvlakte'

© Belga
19/10/2021

Het Interregionaal Platform voor Duurzame Economische Ontwikkeling heeft dinsdag een herevaluatie gevraagd van het Neo-project voor de Heizelvlakte. "Waarom zou het Brussels Gewest zijn energie nog verspillen aan het uitwerken van een juridisch kader om een enorm winkelcentrum te kunnen bouwen?"

Het platform bestaat uit milieu-organisaties en stadsverenigingen (Bond Beter Leefmilieu, BRAL, Arau), middenstandsorganisaties (Unizo en UCM), en de christelijke vakbond ACV-CSC

Zij reageren op berichten dat een deel van de Brusselse regering een versnelling hoger wil schakelen voor de gedeeltelijke aanpassing aan het Gewestelijk Bestemmingsplan voor het realiseren van het Neo-project. De aanpassing werd reeds driemaal met succes aangevochten door een deel van de partners van het platform.

Daarop trok de Brusselse regering het plan in omdat men het onderling niet eens was. BRUZZ berichtte daar dinsdag over. Bij de partij Ecolo worden vragen gesteld over de noodzaak om verder te gaan met de ontwikkeling van een shoppingcenter van 72.000 m², gezien de klimaat- en economische crisis.

'Minder roofzuchtig evenwicht'

"Waarom zou het Brussels Gewest zijn energie nog verspillen aan het uitwerken van een juridisch kader om een enorm winkelcentrum te kunnen bouwen?", vraagt het platform zich af. Het verwijst ook naar de gevolgen van de coronacrisis voor de evenementen-, en handelssector en voor het toerisme.

Het platform ziet een opportuniteit om duurzame veranderingen door te voeren en de Heizelvlakte te herdenken volgens een "minder roofzuchtig evenwicht." Bovendien werkt de Bruselse regering aan een strategie voor een economische transitie voor het gewest, die ook voor de herinrichting van de Heizelvlakte gebruikt kan worden, aldus nog het interregionaal platform voor duurzame economie, dat betreurt dat een deel van de regering blijft vasthouden aan de bouw van een winkelcentrum van 72.000 m².

Het platform pleit voor een gezamenlijke inspanning om de Heizelvlakte zo opnieuw in te richten dat de belangen van de economische actoren en de inwoners van het Brussels Gewest gecombineerd kunnen worden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni