Het Molenbeekse gemeentebestuur heeft het industriële pand links in beeld gekocht. Binnen twee jaar zou het de nieuwe locatie van jeugdhuis Centrum West moeten worden.

Molenbeeks jeugdhuis Centrum West verhuist naar nieuwe locatie

KVDP
© BRUZZ
15/12/2021

Als alles volgens plan verloopt kan jeugdhuis Centrum West binnen twee jaar verhuizen naar een nieuwe, grotere locatie vlakbij metrostation Beekkant. Dat meldt Molenbeeks schepen Jef Van Damme (Vooruit).

Vandaag gebruikt Centrum West, een jeugdhuis van de Brusselse jongerenorganisatie D'Broej, nog een rijhuis in de Menenstraat in Molenbeek, maar binnen twee jaar zou het jeugdhuis moeten kunnen uitbreiden op een nieuwe locatie. In het kader van het wijkcontract 'Rondom Westpark' heeft het Molenbeekse gemeentebestuur daarvoor een industrieel pand gekocht in de Jean-Baptiste Decockstraat, vlakbij metrostation Beekkant.

Het pand zal gerenoveerd worden, onder meer met de steun van de VGC. Daarvoor werd een projectoproep gelanceerd. "Voor dit grote project werken burgemeester Catherine Moureaux (PS) en ik voor de eerste keer samen met de Brusselse bouwmeester," aldus Molenbeeks schepen van Openbare Werken en Gemeentelijke Eigendommen Jef Van Damme (Vooruit). De inzending van het Brusselse architectenbureau Carton123 werd als beste beoordeeld.

Samen met de jongeren van Centrum West heeft Carton123 de plannen voor het nieuwe jeugdhuis opgesteld. "Er werd op een laagdrempelige manier gebrainstormd en aan de hand van maquettes en er werd geluisterd naar de noden en ideeën van de jongeren," zegt Van Damme. "Het resultaat is een prachtig ontwerp." Het pand van drie verdiepingen krijgt naast verschillende multifunctionele creatieve ruimtes ook een muziekstudio en een fietsatelier.

2,5 miljoen

Voor de renovatie zullen grote delen van het industriële gebouw worden afgebroken. Van de grote loods wordt wel de structuur behouden. "Bovendien behoudt het gebouw zijn historisch industrieel karakter door de renovatie van de gevel," aldus Van Damme nog. Het dak van het nieuwe jeugdhuis zal bedekt worden met zonnepanelen en er komt mogelijk ook een groendak.

De kostprijs van het project wordt geraamd op 2,5 miljoen euro. Als alles volgens plan verloopt zouden de werken eind 2022 beginnen. Een jaar later zou Centrum West dan naar de nieuwe locatie kunnen verhuizen.

meul.jpg

Dit simulatiebeeld toont hoe de gevel van het jeugdhuis er zou kunnen uitzien.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni