| De Ekla-toren in Molenbeek

Molenbeekse woontoren genomineerd voor Europese stadsontwikkelingsprijs

KVDP
© BRUZZ
18/05/2020

De Ekla-toren naast het Weststation in Molenbeek is opgenomen in de lijst van tien finalisten voor de ULI Europe Awards for Excellence, een prijs voor Europese stadsontwikkelingsprojecten. De Ekla-toren is het enige Belgische project dat de shortlist gehaald heeft. “Het is eigenlijk een heel dorp in één woontoren, om de sociale cohesie in Molenbeek een boost te geven.”

De woontoren naast het Weststation telt 18 verdiepingen en is 24.000 vierkante meter groot. Van de 88 appartementen zijn er 37 voorbehouden voor gezinnen met lage inkomens. Daarnaast zijn er 30 sociale woningen en 50 studentenkoten, en omvat het project ook kantoorruimtes, een buurtwinkel en een school.

“Bekijk het als een heel dorp in één woontoren", zegt Alexandre Huyghe van projectontwikkelaar Revive. "Niet alleen is onze woontoren speciaal door de multifunctionaliteit van het gebouw, maar vooral door de mix van de verschillende sociale klassen die aanwezig zijn. Molenbeek heeft nood aan projecten zoals Ekla, die de sociale cohesie versterken."

De laatste keer dat een Belgische inzending genomineerd werd voor de ULI Award for Excellence dateert van 2008.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Stedenbouw, Ekla, woontoren, stadsvernieuwing

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni