| De Stalingradlaan, met op de achtergrond het Zuidpaleis.

Monumenten en Landschappen noemt afbraak Zuidpaleis 'uiterst destructief scenario'

AD
25/02/2023

Zal een deel van de gevels van het Zuidpaleis afgebroken moeten worden en opnieuw opgebouwd om de doorgang van bouwmachines mogelijk te maken? Dat vraagt de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen zich af, als het tot een gedeeltelijke afbraak van het Zuidpaleis komt in het kader van de aanleg voor metro 3. Vijf jaar geleden waarschuwde de organisatie al voor de risico’s die het immense project met zich meebrengt.

Om het nieuwe metrostation Toots Thielemans te verbinden met Anneessens, moet een nieuwe tunnel onder het Zuidpaleis gegraven worden van 120 meter lang. Maar de zompige ondergrond zorgt voor heel wat kopzorgen. Om het probleem op te lossen, liggen er nu twee opties op tafel. Of men gaat verder met dezelfde techniek, maar dan met zwaardere palen en een meerkost van 170 miljoen euro, of het Zuidpaleis gedeeltelijk afbreken.

Risico’s

In een open brief trekt de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) aan de alarmbel over die laatste oplossing. Volgens de organisatie dreigt deze optie te leiden tot de afbraak van zowat een derde van het complex. De commissie noemt de plannen een “uiterst destructief scenario” en maakt zich grote zorgen over de haalbaarheid van deze operatie. “Het is niet duidelijk hoe de toegang tot het bouwterrein zal gebeuren: zal ook een deel van de gevels moeten afgebroken en opnieuw opgebouwd worden om de doorgang van de bouwmachines mogelijk te maken?”, klinkt het in de open brief.

De KCML waarschuwde vijf jaar geleden al voor de risico’s van het project. Ze drongen er toen op aan dat “de uitvoering en de geplande technische ingrepen - die onvoldoende gedocumenteerd zijn - de stabiliteit en duurzaamheid van het Zuidpaleis zouden garanderen", aldus de organisatie in 2018.

Erfgoed

De commissie benadrukt dat het Zuidpaleis een essentiële rol speelt in het stedelijk landschap en ook is opgenomen in de Inventaris van het architecturaal erfgoed van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

“Het valt niet te ontkennen dat het Zuidpaleis zowel op het vlak van zijn architectuur als op schaal van het stadslandschap een uiterst belangrijke erfgoedwaarde heeft en als dusdanig behouden en gevaloriseerd moet worden. De KCML vraagt dan ook dat alles in het werk te stellen om dit mogelijk te maken.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni