Na 8 jaar gestart met bouw beveiligde zittingszalen in justitiepaleis

© PhotoNews
| Het Justitiepaleis wordt na jaren plannen beter beveiligd.

In het Brusselse justitiepaleis zijn de werkzaamheden aangevat om de zogenaamde ‘box-in-the-box’ te bouwen. Het project, dat vier beveiligde zittingszalen zal herbergen, werd in 2010 al aangekondigd door de toenmalige minister van justitie Stefaan De Clerck (CD&V). De werkzaamheden zouden anderhalf jaar duren.

Na enkele ontsnappingen in de zomer van 2009 liet De Clerck onderzoeken of er nog risicovolle zittingen konden worden georganiseerd in het oude Brusselse gerechtsgebouw aan het Poelaertplein. In 2010 kondigde de CD&V’er aan dat er een ‘box-in-the-box’-zone ging worden gebouwd.

Dat is een ruimte met vier beveiligde zittingszalen die enkel toegankelijk is voor een gecontroleerd publiek. (zie foto hieronder)

De gedetineerden die daar moeten verschijnen, worden via een volledige gescheiden circuit binnengeleid. De kostprijs van het hele project werd destijds geraamd op 2,2 miljoen euro.

Arbeiders begonnen afgelopen zomer met de werkzaamheden om de beveiligde zone te bouwen. Volgens verschillende betrokkenen zou het tot anderhalf jaar duren eer de ruimte in gebruik kan worden genomen.

beveiligde zaal justitiepaleis
© Chris Verhaeghe
| De box-in-the-box-ruimte in het justitiepaleis, hier in aanbouw, een ruimte met vier beveiligde zittingszalen die enkel toegankelijk is voor een gecontroleerd publiek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?