'Er is geen plan voor de renovatie van het Justitiepaleis'

© PhotoNews
| Het Justitiepaleis (archiefbeeld).

De voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg maakt zich zorgen over de toestand van het Justitiepaleis. "Er is geen plan voor de renovatie van het Justitiepaleis en er is geen globale visie voor de toekomst. Men renoveert maar op goed geluk", betreurt Luc Hennart.

Donderdag raakte bekend dat het nog tot 2040 zal duren voor het iconische gebouw op het Poelaertplein in oude glorie hersteld is. Het prijskaartje voor die hele onderneming komt neer om 100 miljoen euro, zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

"Het cijfer van 100 miljoen euro lijkt me belachelijk", reageerde Hennart. "Dat is de mensen zand in de ogen strooien. Uit de meest optimistische cijfers blijkt dat minstens 300 à 400 miljoen nodig is voor de renovatie".

Op goed geluk

"Wat me echter nog het meeste zorgen baart", voegt de voorzitter daar aan toe, "is dat er geen globale visie is voor de toekomst. Er is geen echt renovatieproject. Er is geen bestek, geen analyse van wat nodig is". "Men herstelt hier een trap, renoveert daar een zaal, ... Op goed geluk. Dat is niet ernstig."

Jambon, die de eindverantwoordelijkheid draagt over de Regie der Gebouwen, beloofde dat de volledige gevel in 2028 zal klaar zijn, maar er zou al vier jaar vertraging op die plannen zitten. De werken moeten dit jaar nog starten. De juridische activiteiten in het indrukwekkende 26.000 vierkante meter tellende gebouw kunnen tijdens de werken wel gewoon doorgaan.

renovatie justitiepaleis Brussel
© PhotoNews
| "Uit de meest optimistische cijfers blijkt dat minstens 300 à 400 miljoen nodig is voor de renovatie van het justitiepaleis."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?