Negatief advies voor afbraak flatgebouw aan Merode

© Google
| Buurtbewoners verzetten zich tegen de afbraak van dit gebouw.

Een appartementsgebouw aan de Tervurenlaan wordt uiteindelijk niet afgebroken. De overlegcommissie heeft een negatief advies gegeven over de bouw van een controversiële nieuwbouw, die onmiddellijk op veel kritiek kon rekenen van buurtbewoners. De overlegcommissie besluit in haar advies dat de plannen "niet stroken met de samenstelling van de omgeving”.

Ook al moet de vergunnende autoriteit nog een finale beslissing nemen, toch lijkt het er sterk op dat de sloopplannen van de eigenaar daarmee van de baan zijn. Die wou het gebouw uit de jaren vijftig, tien jaar geleden gerenoveerd, vervangen door een nieuw gebouw in de ‘kust’-stijl. Het nieuwe gebouw zou 38 appartementen, vier winkels en 199 ondergrondse parkeerplaatsen huizen.

Verschillende buurtcomités verzetten zich van het begin af aan tegen de plannen. Minstens 2.000 handtekeningen werden verzameld tegen het nieuwe gebouw. De overlegcommissie van experten en betrokken autoriteiten gaven aan in hun advies de bezorgheden van de buurt te begrijpen, bericht La Capitale.

Stijlbreuk

De commissie lijst meer dan vijftig negatieve punten op over de nieuwe plannen. Naast stilistische overwegingen vreest de MIVB ook een negatieve impact op het verkeer. Volgens de commissie is het gebouw overigens geklasseerd en kan het dus zeker niet zomaar worden afgebroken.

Donderdag wordt het openbaar onderzoek afgesloten. Zolang er nog geen beslissing is van de bevoegde autoriteiten, in dit geval de gemeente Etterbeek, blijft het koffiedik kijken. Maar volgens La Capitale slaken de bewoners van het gebouw en de buurt een voorzichtige zucht van opluchting.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?