| Zicht vanop de Fonsnylaan, inclusief een vandaag onbestaande groene middenberm.

Nieuwe hoofdzetel NMBS op Zuidstation krijgt groen licht

Kris Hendrickx
© BRUZZ
27/01/2022

De nieuwe hoofdzetel van de NMBS boven het Zuidstation kan bijna gebouwd worden. De overlegcommissie geeft een gunstig advies onder voorwaarden. Het minderheidsadvies van de gemeente Sint-Gillis is negatief, maar het groen licht van het Gewest weegt zwaarder door.

De NMBS wil een nieuwe hoofdzetel bouwen op het Zuidstation, waar de maatschappij zijn verschillende diensten wil concentreren. De bouwaanvraag betreft vooral een nieuw en erg lang gebouw dat net achter de huidige historische gevel aan de Fonsnylaan wordt geplaatst. Het nieuwe volume zal 60 meter hoog worden en liefst 236 meter lang. De vervoersmaatschappij zou dan zowel het nieuwe gebouw als een groot deel van de historische panden die behouden blijven betrekken. Meer info en beelden van het project vind je hier.

Het project wil verder voor een levendigere Fonsnylaan zorgen en een betere doorstroming naar laag Sint-Gillis. De middengang in het station wordt doorgetrokken tot aan de straat en er komen verschillende winkels op het gelijkvloers. Eerder was er ook al groen licht voor een groot hotel in het uiterst linkse deel van het historische gebouw.

Ruimte ter beschikking stellen

Het project van de NMBS, dat er kwam na een architectuurwedstrijd, krijgt nu groen licht van de overlegcommissie. In die commissie zitten de betrokken gemeenten Sint-Gillis en Anderlecht, maar de gewestdiensten hebben er de meeste stemmen.

De overlegcommissie geeft nu een gunstig advies onder voorwaarden aan de plannen. Dat is de laatste stap voor de toekenning van een bouwvergunning. Die voorwaarden zijn niet erg ingrijpend. De vervoersmaatschappij moet onder meer ruimtes (conferentiezalen, het auditorium en het restaurant) ter beschikking stellen voor evenementen die niet aan de NMBS gelinkt zijn. Verder moet er een leveringsplan komen om verkeersopstoppingen te vermijden op de Fonsnylaan. Gewestadministratie Leefmilieu Brussel vraagt ook maatregelen om de vleermuizen te beschermen die vandaag aanwezig zijn op de site.

Te omvangrijk in tijden van telewerk

De gemeente Anderlecht gaf een positief advies met voorwaarden. Sint-Gillis, dat het station op zijn grondgebied heeft, geeft een negatief (minderheids)advies. De gemeente vindt de omvang van het nieuwe gebouw te groot en betreurt dat de NMBS geen bescheidenere opties bestudeerde. Sint-Gillis wijst er ook op dat de behoefte aan nieuwe kantoorruimte vandaag veel kleiner is dan enkele jaren geleden, door het toegenomen belang van thuiswerk. "De NMBS antwoordt daarop dat veel functies ook niet van telewerk afhangen," zegt schepen van Stedenbouw Catherine Morenville (Ecolo).

Verder leeft ook de vrees dat het nieuwe gebouw met zijn spiegelende oppervlakte voor verblinding zal zorgen in de Zuidwijk. Het gemeentebestuur dringt er ook op aan om de activiteiten op het gelijkvloers echt op de wijk te richten en niet enkel op de gebruikers van het station.

Het project dat nu een bouwvergunning zal krijgen is overigens een verdieping lager dan het ontwerp van de architectuurwedstrijd. Onder meer de bouwmeester had daarop aangedrongen.

Tegen eind 2024 wil de NMBS circa 4.000 werknemers naar de nieuwe hoofdzetel in het Zuidstation overbrengen.

zuid10.png

| Zicht uit de Emile Feronstraat: een hoge muur, die op de simulatiebeelden doorgaans een hemelkleur krijgt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni