| De maquette van de nieuwe wijk aan de Papenvest, met centraal de nieuwe sporthal aan de zijde van de Grootsermentstraat.

Nieuwe sporthal Papenvest krijgt dakboerderij

Kris Hendrickx
© BRUZZ
22/10/2019

De nieuwe en grotere sporthal aan de Papenvest krijgt een dakboerderij van 1.000 vierkante meter. De bestaande sporthal, die amper 17 jaar oud is, zou heropgebouwd worden op een nader te bepalen locatie.

Het Brusselse stadsbestuur stelde dinsdag samen met de architecten het nieuwe project voor de Papenvest voor. Op de site waar vandaag 5 modernistische en afgeleefde woonblokken staan, komt een nieuwe stadswijk. Het wordt een project van formaat, met 210 sociale woningen (minder dan vandaag) en 140 voor middeninkomens.

Niet alles op de huidige site is afgeleefd. De huidige sporthal van Pierre Blondel werd bijvoorbeeld pas in 2002 gebouwd. Amper 17 jaar later moet de hal alweer wijken. Onder de sloophamer, heette het tot nog toe. Niet meteen een voorbeeld van goed en ecologisch bestuur.

Verplaatssubsidie

Tijdens de voorstelling bleek echter dat de Stad de hal wil hergebruiken op een andere locatie. “We hadden een grotere zaal nodig, die ook gehomologeerd is voor competitiematchen,” legt sportschepen Benoit Hellings (Ecolo) uit. “Maar de huidige zaal zullen we wel hergebruiken op een andere plek in de Stad.” Waar is nog niet beslist.

De Stad kreeg ondertussen ook al een subsidie van het Gewest voor de verplaatsing van de zaal, zegt Hellings. “Het is dan ook een zaal die zo gebouwd is dat je ze kan ontmantelen en heropbouwen,” aldus nog de schepen.

'De dakboerderij wordt meteen ook een koelte-eiland in een verhitte stad'

Sportschepen Benoit Hellings (Ecolo)

Benoît Hellings (Ecolo)

De nieuwe sportzaal, aan de zijde van de Grootsermentstraat, wordt met een grondoppervlakte van 1.200 vierkante meter een stuk groter. Op het dak van de zaal plant de Stad bovendien een stadsboerderij van een 1.000-tal vierkante meter, bleek dinsdag.

“Op dit moment zijn er al moestuintjes van bewoners langs de Grootsermentstraat,” legt Hellings uit. Dat werkt goed en de dakboerderij is een manier om dat initiatief te laten groeien.”

De sportzaal bevat ook ruimtes voor verenigingen en plaats voor handelszaken op het gelijkvloers.

Niets dan voordelen

Meer details over de dakboerderij ontbreken vandaag nog. Het is bijvoorbeeld nog geen uitgemaakte zaak wie allemaal van de groene dakoppervlakte zal kunnen gebruik maken.

Hellings, die ook klimaatschepen is, ziet alvast enkel voordelen. “Een dakboerderij is goed voor de buurt, zorgt voor lokaal geproduceerd voedsel én helpt in de strijd tegen de klimaatopwarming. Het wordt een soort koelte-eiland in de verhitte stad.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Stedenbouw, Papenvest, Benoit Hellings, dakboerderij, stadslandbouw

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni