Papenvest krijgt vorm

© Artefactorylab
| Simulatiebeeld van het hoekgebouw dat uitgeeft op de Jacques Brelsquare.

Het ontwerp van een nieuwe woonwijk op de Papenvestsite is toevertrouwd aan een team van het Brusselse bureau MDW Architecture. De vijf blokken maken plaats voor een nieuw complex met minder verdiepingen, maar meer woningen.

Nieuwe Papenvest maquette
© MDW-LAN
| Maquette van de nieuwe Papenvest

De vijf woonblokken tussen de Papenvest en de Grootsermentstraat gaan zoals eerder aangekondigd tegen de vlakte. De 314 afgeleefde sociale woningen maken plaats voor een nieuwe woonwijk met 340 woningen. Het gaat voor een stuk om nieuwe sociale huisvestingen, maar ook om appartementen bestemd voor middeninkomens.

Voor het ontwerp is een team aangeduid rond MDW Architecture. Dat meldt het Brussels bureau op zijn website. Daarnaast zitten ook de Franse bureaus LAN Paris en Coloco in de winnende ploeg. De opdracht bestond erin de nieuwe woningen te laten aansluiten op de omgeving en komaf te maken met de modernistische aanpak van de jaren '60.

Geen torens dus, maar een nieuwe, dichte wijk die uiteenvalt in drie delen. Er komt een hoekgebouw dat uitgeeft op de Jacques Brelsquare. Daarachter komt een bouwblok rond een binnentuin. Langs de Onze-Lieve-Vrouw van Vaakstraat kiezen de ontwerpers voor een bouwblok met patio’s.

Papenvest plan
© MDW-LAN
| De bestaande Thomas van Aquinoschool zal aansluiten bij de nieuwe wijk.

Tussen de twee bouwblokken komt een nieuwe openbare ruimte. Die geeft onder meer toegang tot een nieuwe sportzaal, een nieuw paviljoen dat gebruikt kan worden door lokale verenigingen, en de bestaande Thomas van Aquinoschool. Die wordt met de site verbonden door een stukje van de Grootsermentstraat verkeersvrij te maken.

De nieuwe Papenvestwijk is goed voor een investering van 61,5 miljoen euro. Het project kende al een lange aanloop en de uitvoering zal nog heel wat tijd vragen. De afwerking is gepland voor 2028. Voor de afbraak kan beginnen, moeten de 800 bewoners van de blokken een nieuw onderkomen vinden.

Papenvest simulatiebeeld
© Artefactorylab
| Simulatiebeeld van de nieuwe Papenvestsite.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?