De werken aan de Papenvest zouden normaal in 2020 van start gaan, maar worden uitgesteld tot 2022.

Nieuwe woonblokken Papenvest lopen twee jaar vertraging op

Ken Demol
© BRUZZ
08/03/2018

De afbraak van de huidige sociale woningen en de bouw van nieuwe blokken langs de Papenvest loopt twee jaar vertraging op. De openbare aanbesteding daarvoor moest al afgerond zijn, maar loopt nog steeds. Ondertussen betogen inwoners van de blokken tegen de "erbarmelijke en levensgevaarlijke omstandigheden" in de woningen.

De sociale woningen langs de Papenvest dateren al uit 1964, en werden sindsdien nooit gerenoveerd. Dat zou nu toch moeten gebeuren: de blokken worden volledig afgebroken en op de plaats moeten nieuwe woningen verrijzen met meer sociale mixiteit. Maar die werken lopen vertraging op. Eerder klonk het nog dat er in 2018 een bouwvergunning afgeleverd zou worden, en dat de eerste twee woonblokken reeds ontruimd en gesloten zouden worden.

Maar dat kan niet gebeuren zolang de openbare aanbesteding voor de werken nog loopt. Normaal moest die al afgerond zijn, maar vandaag circuleren er nog vijf kandidaten, bevestigt huisvestingsmaatschappij Brusselse Woningen aan BRUZZ. In de loop van 2018 zou er een besluit moeten vallen voor één van de vijf architecten.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Toestand Sociale Woningen Hoogstraat & Papenvest

Enkele beglazing en gebouwen die dateren uit de jaren zestig leiden niet zelden tot vocht en schimmel in de woningen.

De start van de werken stond eerst gepland voor 2020, maar wordt daardoor uitgesteld naar 2022. Brusselse Woningen schat dat de werken vier tot zes jaar in beslag zullen nemen, de huurders zullen dus ten vroegste in 2026 terug kunnen keren naar hun woning.

Tot nog toe werden er nog geen woningen of woonblokken ontruimd in de Papenvest. Brusselse Woningen zegt nog niet te weten welke van de vijf woontorens eerst ontruimd zal worden.

'Erbarmelijk en levensgevaarlijk'

Ondertussen plant de PVDA, samen met een groep inwoners van de sociale woningen langs de Papenvest en Hoogstraat, een protest tegen de toestand van de woonblokken. In de Hoogstraat brak recent nog een brand uit in een sociaal woonblok. Zeven gezinnen raakten daarbij dakloos.

Sociale woningen Hoogstraat en Papenvest

"Erbarmelijk," aldus Riet Dhondt (PVDA)

“De toestand van die woningen is ronduit erbarmelijk en zelfs levensgevaarlijk,” zegt Riet Dhondt van de PVDA aan BRUZZ. “De elektriciteitsvoorziening van de gebouwen in de Hoogstraat dateert uit 1956. Water loopt er binnen langs het plafond, en de muren geven elektriciteit af.”

De PVDA hoopt op een twintigtal betogers.

Gezien de toestand van de woonblokken vraagt de PVDA dat huurders niet langer de gemeenschappelijke lasten voor het onderhoud van het gebouw moeten betalen. Het gaat om 40 euro per maand. "Het geld zou naar het onderhoud van de liften moeten gaan, maar die werken toch niet,” zegt Dhondt.

De oppositiepartij vraagt daarnaast ook dat er op termijn meer sociale woningen bijkomen in Brussel. De PVDA pleit voor een aandeel van 30 procent bij elk nieuw bouwproject.

De vraag naar sociale woningen is momenteel dubbel zo groot als het aanbod, de wachttijd bedraagt gemiddeld acht jaar. Vandaag raakte nog bekend dat een gezin al 25 jaar moet wachten op een woning.

vocht sociale woning

Ook in de sociale woningen in de Hoogstraat sijpelt het vocht langs de muren en het plafond.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Papenvest , Hoogstraat , sociale woningen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni