© NMBS | De typerende paddenstoelenzuilen in de grote quadrilatère.

NMBS lanceert ideeënoproep voor paleizen onder de sporen

Kris Hendrickx
© BRUZZ
12/02/2021

De NMBS gaat op zoek naar voorstellen voor de quadrilatères, de 22.000 vierkante meter aan ruimte onder de sporen, tussen Zuidstation en Kleine Ring. Die cruciale schakel in het stadsweefsel staat nu al ruim 40 jaar leeg.

Wie van het Zuidstation naar het centrum wandelt, lette er wellicht al eens op: onder de sporen bevinden zich bijzonder omvangrijke ruimtes, die al decennia niet meer gebruikt worden. In totaal gaat het om 22.000 vierkante meter op het gelijkvloers en de kelderverdieping. Het zjin niet alleen grote, maar ook opmerkelijke ruimtes, waarbij vooral de monumentale paddestoelzuilen in de grote quadrilatère (het dichtst bij het Zuidstation) opvallen.

Dat de ruimtes niet gebruikt worden zorgt al die jaren ook voor een doodse schakel tussen ’s lands grootste station en de Vijfhoek, een zone die enkel tot leven komt tijdens de wekelijkse zuidmarkt.

Eigenaar NMBS wou lang niet weten van een herbestemming omwille van het brandgevaar onder de drukste treinverbinding van het land. Vorig jaar liet het bedrijf dan toch weten dat er een request for information zou komen, een oproep voor ideeën.

"Er kan bijvoorbeeld gedacht worden aan sociale of culturele activiteiten, sport, congresfaciliteiten, een evenementenhal of horeca."

NMBS

Een vol jaar later is dat formele document er nu. De NMBS houdt de lijst aan mogelijke activiteiten bewust erg breed. “Zonder exhaustief te willen zijn, kan gedacht worden aan de organisatie van sociale of culturele activiteiten, sport, congresfaciliteiten, evenementenhall, horeca, etc.,” klinkt het in de oproep. “Ook een mix van verschillende functies is denkbaar.” Een tijdelijke behoort tot de mogelijkheden.

Het bedrijf reserveert zelf overigens circa 4.000 vierkante meter, “voor de ontwikkeling van eigen behoeften in relatie tot het station.” Eerder werd al duidelijk dat een grote fietsparking overwogen wordt in de grote quadrilatère, die het dichtst bij het station ligt.

De projecten van kandidaten moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten de quadrilatères “aan voetgangers de mogelijkheid bieden om zich op een aangename manier zich te begeven van het station naar de Kleine Ring.”

Kleine quadrilatère Zuidstation
© NMBS | De kleine quadrilatère, met minder markante zuilen.

De buitenmuren moeten ook “dynamischer worden en interageren met de openbare ruimte”, heet het nog. Het voorstel moet verder ook “optimaal gebruik maken van de unieke architectonische kenmerken (paddenstoelenzuilen) en rekening houden met de aanwezigheid van de zuidmarkt.”

De NMBS zal zelf niet investeren in de renovatie en inrichting van de ruimtes en vraagt ook spijkerharde garanties inzake brandveiligheid.

Kandidaten moeten een dossier inreiken tegen 16 april 2021. Meer informatie over de oproep is hier te vinden.

kleine quadrilatère Zuidstation
© NMBS | Beeld van de kleine quadrilatère, die dichter bij de Kleine Ring ligt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie