Zicht vanuit het atomium op de heizelvlakte en het Koning Boudewijnstadion: hier moet het NEO-project verrijzen

| Zicht vanuit het atomium op de heizelvlakte en het Koning Boudewijnstadion: hier moet het NEO-project verrijzen.

Openbaar onderzoek Brussels NEO-project verlengd na klachten sociale partners

© Belga
07/08/2023

Het vierde openbare onderzoek naar de wijziging van het Gewestelijk Bestemmingsplan voor het NEO-project aan de Brusselse Heizelvakte is verlengd tot midden september. Dat meldt UNIZO-adviseur Julie Huntz.

Het vierde openbaar onderzoek naar de wijziging van het Gewestelijk Bestemmingsplan voor het NEO-project werd opgestart op 5 juni en zou afgerond worden op 3 augustus. De betrokken organisaties, waaronder de sociale partners, waren echter niet te spreken over de tijdsplanning van het nieuwe openbare onderzoek.

"Er was het vermoeden dat vele Nederlandstaligen de tijd niet zouden hebben om kennis te nemen van het openbare onderzoek", aldus Huntz. Dat heeft te maken met de wettelijke garanties voor de openbaarheid van het onderzoek. Meer dan de helft van de onderzoeksperiode moet buiten de officiële schoolvakantie vallen.

De Gewestregering baseerde zich voor de tijdsraming op de Franstalige schoolvakanties, die sinds dit jaar niet meer gelijklopen met de Nederlandstalige schoolvakantie. Daardoor dreigde de Nederlandstalige Brusselaar minder tijd te genieten om het document te doorploegen.

Om deze ongelijkheid aan te klagen, hebben verschillende belangenorganisaties en het Interregionaal Platform voor Duurzame Economische Ontwikkeling midden juli alle kabinetten van de Brusselse regering en perspective.brussels, de administratie belast met het openbare onderzoek, een mail gestuurd. "Eind juli hebben we een positieve reactie gekregen van perspective.brussels. Ze deelden mee het openbaar onderzoek te verlengen tot en met 15 september."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni