Kaart NEO1 en NEO2

| Het congrescentrum (Neo 2) is afgeblazen, maar met het shoppingcentrum zetten Stad en Gewest door.

Openbaar onderzoek gestart voor bestemmingsplan dat Neo mogelijk moet maken

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
08/03/2022

Om de bouw van het grote shoppingcentrum Neo mogelijk te maken, moet het Gewestelijk Bestemmingsplan (GBP) voor de Heizelvlakte aangepast worden. Het openbaar onderzoek daartoe startte vrijdag en loopt nog tot 2 mei. Het is al de vierde keer dat het Gewest het plan probeert te wijzigen.

Het gebied staat in het huidige plan ingekleurd als bedoeld voor 'collectieve uitrustingen', maar door de aanpassing zou ook handel en wonen op de site mogelijk worden. Dat betekent dat het bouwproject Neo 1 er zou kunnen verrijzen: een project met 590 woningen, een pretpark, recreatie en een winkelcenter van 72.000 vierkante meter.

Bij de drie vorige pogingen om het GBP te wijzigen werd het Brussels Gewest telkens teruggefloten door de Raad van State. Dat gebeurde in 2015, 2017 en 2020. Grootste struikelblok voor de Raad was de mobiliteitsproblematiek: het shoppingcenter zou voor te veel verkeersoverlast in de omringende wijken zorgen.

Verbindingsweg

Stad en Gewest maken zich sterk dat deze problemen nu van de baan zijn. Daarbij rekent het vooral op de verbindingsweg tussen de Ring rond Brussel en Neo. Die vierbaansweg is in Brussel al af, maar het Vlaamse stukje is nog niet vergund.

Maar in tegenstelling tot de vorige poging om het GBP te wijzigen, lijkt er nu wél een politieke deal met Vlaanderen over die verbindingsweg. Bovendien heeft diezelfde Raad van State recent een uitspraak gedaan die in het voordeel was van deze verbindingsweg.

Tegenstanders geloven echter niet dat er goede mobiliteitsoplossingen mogelijk zijn. Zij pleiten ervoor om het shoppingcenter helemaal te schrappen. Ook binnen de Brusselse regering zorgen de plannen voor onenigheid.

Burgers en verenigingen kunnen nog tot 2 mei hun mening over de bestemmingswijziging kwijt bij het Brussels planningsbureau Perspective.brussels.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni