© Kollektif Landscape / Fallow / Ecorce | Simulatiebeeld van hoe het Elsense Flageyplein er na de werken zou kunnen uitzien

Openbaar onderzoek van start naar vergroening Flageyplein

Catalina Rodriguez
© BRUZZ
11/04/2023

Nog tot 11 mei loopt het openbaar onderzoek naar het vergroeningsproject van het Flagey- en Heilig Kruisplein. Burgers kunnen de plannen inkijken en eventuele opmerkingen of suggesties geven.

Studiebureaus Kollektif Landscape, Fallow en Ecorce kregen de opdracht om het Flagey- en het Heilig Kruisplein te transformeren tot oases van rust en natuur. Momenteel loopt het openbaar onderzoek nog tot 11 mei, waarbij burgers de plannen in het gemeentehuis van Elsene kunnen inkijken.

Het doel van de vergroening is om de levenskwaliteit van de buurt te verbeteren. Dit wordt gerealiseerd door de toevoeging van nieuwe groenzones die dienen als schaduwrijke verkoelingsplekken tijdens warme zomerdagen. Daarnaast hebben de groenzones ook een belangrijke functie als opslagplaats voor regenwater. Daarbij worden extra plantvakken aangelegd, waarbij een overloop wordt gecreëerd die het water bij hevige neerslag afvoert naar een opslagplaats.

Indien het project wordt goedgekeurd, zullen de werken in december starten en worden er maar liefst 72 bomen geplant op het Flageyplein en 22 bomen op het naastgelegen Heilig Kruisplein. Daarbij wordt er gestreefd naar een gevarieerd aanbod in bloei, textuur en groei door gebruik te maken van inheemse flora.


Simulatiebeeld van hoe het Heilig-Kruisplein in Elsene er na de werken zou kunnen uitzien
© Kollektif Landscape / Fallow / Ecorce | Simulatiebeeld van hoe het Heilig-Kruisplein in Elsene er na de werken zou kunnen uitzien

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie