Opvangcentrum Samusocial in Anderlecht heeft geen vergunning

© PhotoNews
| Samusocial Poincarélaan (archiefbeeld).

Het opvangcentrum van Samusocial in Anderlecht voldoet niet aan de nodige voorschriften. De gebouwen op de Poincarélaan zijn ingeschreven als kantoorruimte, maar doen sinds 2017 dienst als wooneenheid. Nooit werden de correcte vergunningen aangevraagd.

Dat schrijft de krant La Capitale donderdag op basis van een vraag van Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) in de gemeenteraad van Anderlecht.

In 2017 werden de kantoren van Samusocial op de Poincarélaan omgevormd tot een opvangcentrum. Dat moest tijdelijk zijn, maar intussen legt Samusocial er al ruim twee jaar daklozen te slapen. Nochtans zijn er voor die functiewijziging geen vergunningen aangevraagd.

Dat kan zorgen voor administratieve problemen, stelt Van Goidsenhoven. "Aanvankelijk was er inderdaad een zekere urgentie om het daklozencentrum te openen, maar de huidige situatie is niet houdbaar. Het gebrek aan regularisatie hangt Samusocial als een zwaard van Damocles boven het hoofd."

Juridische onzekerheid

Als er zich ongelukken voordoen, kan dat voor juridische onzekerheid zorgen over de verantwoordelijkheid. Zeker nu de problemen in het gebouw zich opstapelen, met een gebrek aan plaatsen en een bedwantsenplaag, pleit het MR-parlementslid ervoor om zo snel mogelijk een openbaar onderzoek te organiseren.

Samusocial laat weten dat de gebouwen binnenkort gerenoveerd worden. Op dat moment zal de Brusselse regering, die de renovatiewerken leidt, een stedenbouwkundige vergunning aanvragen. "Al volstaat een akkoord van de gemeente Anderlecht en de brandweer om er daklozen op te vangen", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?