| De koepels, vlak voordat ze op hun plaats worden gehesen.

Overdekte Noorddoorgang krijgt historische koepels terug

JP
© BRUZZ
24/07/2023

De Noorddoorgang, een 19e-eeuwse galerij in hartje Brussel, heeft de afgelopen decennia een volledige renovatie ondergaan. Kers op de taart zijn de historische koepels die op het gebouw gezet werden om zo de gevels hun oorspronkelijke grandeur terug te geven.

De Noorddoorgang bevindt zich tussen de Nieuwstraat en de Adolphe Maxlaan en is sinds 1995 beschermd als erfgoed. De winkelgalerij stamt uit het begin van de 19e eeuw en is gebouwd in de eclectische stijl van architect Henri Rieck. De galerij getuigt van een tijdperk waarin overdekte doorgangen en winkelgalerijen in Brussel floreerden.

"De nieuwe koepels vormen de kers op de taart van een langdurige renovatie waarin het hele gebouw werd hersteld", zegt staatssecretaris voor Stedenbouw Ans Persoons (One.Brussels-Vooruit). Eerder werden de binnengalerij, de decoratieve elementen, het glazen dak en de buitengevels grondig gerenoveerd. ​De plaatsing van de historische koepels was de laatste stap in dat proces. De nieuwe koepels bestaan uit houten gebinte, leisteen en edele materialen. Ze zien er net zo uit als vroeger en brengen de gevels terug naar hun oorspronkelijke staat.

Naast de esthetische en historische aspecten zullen deze nieuwe koepels, ontworpen door het Atelier d'Architecture du Congrès - Frédéric Hossey, ook nieuwe en unieke leefruimtes bieden, als aanvulling op de opnieuw toegevoegde woningen op bovenste verdiepingen van de galerij.

Urban.brussels neemt 80 procent van de financiering van deze werkzaamheden voor zijn rekening, voor een totaalbedrag van 818.500 euro, om erfgoedelementen te restaureren en andere werkzaamheden uit te voeren

73958a65-koepels.jpg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni