© Kevin Van den Panhuyzen/BRUZZ | Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) met zijn hond Edgard.

Pascal Smet over exclusieve hondenweide: 'Asociale maatregel die moet herroepen worden'

BVR
© BRUZZ
22/06/2021

Dat een hondenweide in Etterbeek vanaf nu alleen nog maar voorbehouden is voor inwoners van die gemeente, stuit op onbegrip. “Ik roep burgemeester De Wolf op om deze asociale maatregel snel te herzien”, zegt staatssecretaris - en hondeneigenaar - Pascal Smet (one.brussels-Vooruit). Burgemeester De Wolf laat weten dat de maatregel nog geëvalueerd wordt.

De losloopweide op het Leopoldstadplein is het slachtoffer van z’n eigen succes. “In het begin liep alles behoorlijk”, zegt Vincent De Wolf (MR). “Maar toen de avondklok werd afgeschaft, zijn de moeilijkheden begonnen. Mensen die 's morgens voor hun werk of na een late shift nog de hond uitlaten, zorgen in feite de hele nacht voor geblaf. Daarom is de weide nu beschikbaar van 7 tot 21.30 uur.”

Maar dat was niet de enige maatregel. Tussen die uren moet je ook een tijdslot reserveren én dat kan enkel door Etterbekenaren. Vooral dat laatste stuit op onbegrip. Bijvoorbeeld bij Joop Hazenberg, een consultant voor de Europese Unie, die aan de andere kant van de Kroonlaan woont. In Elsene dus.

'Absurd'

“Ik woon op vijf minuten van het pleintje en laat vooral overdag Mirza, mijn 4-jarige labrador uit. Dan is er bijna niemand. Maar dat kan nu niet meer. Deze regel is echt absurd en bovendien erg duur want er zijn twee stadswachten die de identiteitsbewijzen moeten controleren. Als de geluidsoverlast vooral ’s avonds een probleem is, waarom volstaat een sluitingsuur dan niet?”

“Omdat het er ook overdag veel te druk is”, reageert De Wolf, “met soms meer dan twintig honden tegelijk. Vandaar de stadswachten die ervoor zorgen dat er ook overdag niet meer dan tien honden tegelijk in de weide los lopen." Daarbij krijgen Etterbekenaren voorrang.

'Niet onwettelijk'

Is zo'n maatregel trouwens wel legaal? Volgens een specialist administratief recht is het "nipt maar niet echt onwettelijk. Toch niet als er aangetoond is dat er niet genoeg plaats is om iedereen toe te laten."

Zelf refereert Vincent De Wolf naar de gemeentelijke zwembaden. "Die werken ook met lagere tarieven voor inwoners. De hondenweide is met gemeentegeld betaald, dus kunnen we dat voor onze inwoners voorbehouden ook.”

Smet: 'Asociale maatregel'

Iets waar staatssecretaris en hondeneigenaar Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) het zijne van denkt. "Ik maak dagelijks een wandeling door de stad met m’n hond (Edgard, red.) en laat hem af en toe loslopen in een van de hondenparkjes. Dat een van die hondenparkjes voortaan exclusief voorbehouden is voor Brusselaars met één specifieke postcode gaat in tegen elke gezonde visie die we op onze stad en op de samenleving moeten hebben. Ontmoetingen tussen alle Brusselaars moeten net gestimuleerd worden.”

“Er zijn sowieso al maar een beperkt aantal hondenparkjes in Brussel”, gaat hij verder. “Meer plaats voor honden is absoluut noodzakelijk. Tijdens projectvergaderingen rond de heraanleg van publieke ruimte dring ik er regelmatig op aan ook deze functie te integreren in de plannen. Ik zal er voortaan extra bij vermelden dat alle Brusselaars hier welkom moeten zijn en ik roep burgemeester De Wolf hierbij ook op deze asociale maatregel snel te herzien.”

'Mogelijk herzien'

En dat zou wel eens sneller kunnen gebeuren dan gedacht. “Dit is een voorlopige beslissing”, zegt Vincent De Wolf, “erna komt een evaluatie. Ik heb al vernomen dat er in de week overdag geen problemen zouden zijn qua drukte. We gaan nu nog één week wachten, maar daarna kunnen we mogelijk weer toelating geven aan mensen uit de directe omgeving, ook die uit een andere gemeente."

Maar die andere gemeenten zouden natuurlijk ook zelf een tandje bij kunnen steken qua hondenparken. Zo heeft de gemeente Elsene zelf maar één hondenweide, in het Roddelbos, helemaal in het zuiden van de gemeente.

"Maar als er zich een opportuniteit voordoet, nemen we dit altijd mee", zegt bevoegd schepen Audrey Lhoest (Ecolo). "Zo is er een participatief proces gaande als onderdeel van de herontwikkeling van Buchholtz Park, en de vraag (naar een hondenweide, red.) is gesteld door parkgebruikers. We zullen zien wat er uit het burgerproces naar voren komt."

Hier kan uw viervoeter vrij loslopen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Stedenbouw, Milieu, losloopweide, honden, Vincent De Wolf, Pascal Smet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni