Plantentuin Meise krijgt eindelijk nieuw serrecomplex

Simulatiebeeld van het nieuwe serrecomplex, de 'Groene Ark'

De Plantentuin van Meise start vandaag met de aanleg van een nieuw serrecomplex dat de wetenschappelijke uitstraling van de Plantentuin moet bijschaven. "Het complex De Groene Ark van 7.100 vierkante meter vervangt bijna alle 40 verouderde serretjes die tot op heden 20.000 planten uit de jaren ’40 waarborgden." Ook komen er twee nieuwe ingangsgebouwen.

Nadat de Plantentuin van Meise in 2014 werd overgedragen van het federale naar het Vlaamse niveau ontstond er jarenlang politiek gekibbel over wie de kosten van de tuin moest betalen, met een grote verwaarlozing als gevolg.

Een groot deel van de plantensoorten die in de verouderde serres staan zijn bedreigd, en waren al lang niet meer toegankelijk voor het publiek. Het complex ‘de Groene Ark’ is milieuvriendelijk en wordt wel voorzien van een bezoekersruimte.

Geen ticketcontainers meer

De vernieuwing maakt deel uit van een grotere transformatie: naast het nieuwe serrecomplex komen er ook twee nieuwe ingangsgebouwen. Aan de hoofdingang komt een ontvangstplein en een onthaalgebouw, met plaats voor ticketverkoop, sanitair en kantoren voor medewerkers.

‘De containers die we op dit moment gebruiken deugen niet. In de zomer waren ze te warm en in de winter te koud. We willen onze bezoekers op een professionelere manier ontvangen’, zegt directeur publiekswerking Koen Es aan BRUZZ. In 2018 steeg het aantal bezoekers van de plantentuin met 20 procent.

De transformatie heeft een prijskaartje van 28 miljoen euro. Het is de volgende stap van het masterplan van de Vlaamse overheid om het toerisme in de Plantentuin te stimuleren.

Vlaams minister voor Toerisme en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) krijgt, drie maanden voor de federale verkiezingen, de eer om de eerste officiële spadesteek de grond in te steken. In totaal gaat 102 miljoen euro naar de plantentuin, voor onder meer de renovatie van de oranjerie en het herbarium.

"We laten de Plantentuin uitgroeien tot een bezoekersattractie van wereldklasse", zegt de minister. "Amper een paar jaar geleden stond onze prachtige Plantentuin nog te verkommeren als een verwaarloosde federale instelling. Nu geeft Vlaanderen de Plantentuin van Meise een nieuwe toekomst. Dit wordt meer dan ooit een parel van de Vlaamse Rand", aldus Weyts.

De eerste spadesteek
Met Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA, l.)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?