Protest tegen nieuwe Clovislaan op gemeenteraad: ‘Waar is de participatie?’

© Stad Brussel
| Een illustratie van de toekomstige Clovislaan, met fietspaden en groen

Verschillende bewoners van de Clovislaan zakten maandag naar de Brusselse gemeenteraad af. Ze vinden dat het project voor de laan niet past bij het patrimonium en stellen dat de Stad gewoon haar wil oplegt voor de heraanleg van de laan. “Nochtans hebben alle partijen de mond vol van participatie.”

De Clovislaan in de wijk van de squares is momenteel een gapend gat. Infrabel voert er immers ingrijpende werken uit aan de Schuman-Josaphatspoortunnel. Eens die werken voorbij zijn, wil de Stad de laan een grondige heraanleg geven. De as moet een verblijfsstraat worden, met onder meer tientallen banken, speeltuigen, bomen en een fietspad.

De bewoners die een burgerinterpellatie indienden hebben verschillende problemen met de plannen van het stadsbestuur. Inhoudelijk vinden ze onder meer dat de plannen van de Stad niet passen bij het patrimonium van de wijk, met zijn statige huizen en historische squares.

Overlast

De indieners van de interpellatie vrezen ook dat de nieuwe middenberm van de laan overlast zal aantrekken. “We hebben nu al twee scholen en een crèche vlakbij en straks komen die kinderen naar onze middenberm,” zegt Catherine Wijnants. “Terwijl er al genoeg speelpleinen in de buurt zijn op squares en pleinen, die veel beter geschikt zijn voor recreatie.”

De voorkeur van de bewoners gaat dan ook naar een heraanleg die in de stijl van de vroegere toestand blijft, met een groene middenberm die omzoomd wordt door twee trottoirs.

Ook op vormelijk vlak was er forse kritiek op de Stad. De bewoners herinnerden het bestuur eraan dat participatie een van de speerpunten van het rood-groene beleid moest worden. “Maar hier is het gewoon de Stad die haar wil oplegt,” zegt Wijnants.

Tijdsnood

Schepen van Stedenbouw Ans Persoons (Change.brussels) legde uit dat de Stad vasthoudt aan de grote principes van de heraanleg. Ze wees er ook op dat het lokale wijkcomité vragende partij was voor het plan van de Stad. Volgens de bewoners was het advies van dat comité dan weer niet representatief.

Persoons legde ook uit dat het nieuwe stadsbestuur geen tijd meer had om een echt participatieproject op te starten. “Van een wit blad vertrekken met de bewoners was ons voorkeursscenario geweest. Maar de heraanleg moest aansluiten op de werken van Infrabel, waardoor dat niet ging.

clovislaan
© Google
| De Clovislaan anno 2019

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?