Het de Brouckèreplein, aan de voetgangerszone

| Het De Brouckèreplein in 2021, toen het Coca-Colascherm nog brandde.

Raad van State schorst afgewezen vergunning Coca-Colabord

EC
© BRUZZ
03/12/2022

Al ruim een jaar mag Coca-Cola zijn gekende reclamescherm aan het De Brouckèreplein niet meer verlichten. De Brusselse regering had een nieuwe vergunning voor het scherm geweigerd, maar die beslissing is nu geschorst door de Raad van State. Het scherm blijft voorlopig gedoofd.

Dat schijft RTBF. Het reclamepaneel van Coca-Cola staat al sinds 1957 op het dak van hotel Continental aan het De Brouckèreplein. De laatste vergunning daarvoor kreeg het frisdrankmerk in 2013 voor een periode van zes jaar. Een aanvraag tot verlenging werd vorig jaar geweigerd. Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) vond het bord buiten proportie en ook een expertengroep gaf een negatief advies.

Coca-Cola ging meteen in beroep, maar kreeg ongelijk. Bij de Raad van State haalt het bedrijf nu wel een eerste slag thuis: de afgewezen vergunning is geschorst, weet RTBF, omdat het Brussels Gewest die beslissing onvoldoende gemotiveerd heeft.

Nog niet vernietigd

Zo stoelde het Gewest haar keuze onder meer op een nieuw bijzonder bestemmingsplan (BBP) voor de wijk rond het De Brouckèreplein met striktere regels voor reclame, maar dat geldt nog maar sinds maart vorig jaar. Op het moment van Coca-Cola’s vergunningsaanvraag golden nog andere regels.

Staatssecretaris Smet zegt aan RTBF dat hij verrast is met de uitspraak. “We zullen dit analyseren en wachten de verdere procedure af, met het oog op een mogelijke vernietiging van onze beslissing,” zegt hij. “Een schorsing van onze afwijzing betekent nog niet dat er een stedenbouwkundige vergunning komt. In de feiten verandert er niets: de reclame blijft gedoofd.”

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni