| Een simulatiebeeld van het nieuwe project Brouck'R.

Raad van State schorst vergunning voor gebouwen aan De Brouckèreplein

© Belga
12/04/2022

De Raad van State heeft aangekondigd dat het de stedenbouwkundige vergunning schorst die werd toegekend aan nv Debrouckère Development voor het herbestemmen van meerdere gebouwen aan het De Brouckèreplein.

Specifiek gaat om de stedenbouwkundige vergunning voor het verbouwen, renoveren, slopen en heropbouwen van verscheidene gebouwen aan het De Brouckèreplein, de Augustijnenstraat, de Zwaluwenstraat en de Lakensestraat. Bijna het hele blok verdwijnt, enkel de historische gebouwen aan het De Brouckèreplein zelf blijven staan.

In haar motivatie stelt de Raad van State dat uit de motivering van de vergunning niet kan opgemaakt worden om welke redenen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die vergunning verleend heeft. Boven enkele beschermde gevels aan de kant van het De Brouckèreplein zou een opvallend nieuw en zichtbaar gebouw komen, dat blijkt een probleem te zijn.

Afbraakwerken

De verenigingen vroegen een opschorting van de vergunning voor het Brouck'R-project, om de afbraakwerken zo snel mogelijk stil te leggen. Die schorsing komt er nu. In een volgende stap zal de Raad van State ook beslissen over de eventuele nietigverklaring van de vergunning. Dat kan jaren duren.

Debrouckère Development, dat optreedt namens de ontwikkelaar Immobel, had in 2020 een vergunning ingediend voor de omvorming van het eiland aan gebouwen. Het gaat om een enorm project van 41.000 vierkante meter met onder meer 180 appartementen, 130 studentenkamers, een hotel met 145 kamers, 8.800 vierkante meter werkruimte en 3.200 vierkante meter handelsruimte.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni