Vlaamse vlag op het Martelarenplein tijdens de onderhandelingen voor de vorming van de Vlaamse Regering eind september 2019

| Vlaamse vlag op het Martelaarsplein

Renovatie voor kabinetsgebouwen Vlaamse Regering

© Belga
21/09/2021

De kabinetsgebouwen van de Vlaamse Regering op het Brusselse Martelaarsplein zullen begin 2022 een grondige renovatie ondergaan. Het doel daarvan is om de erfgoedwaarde in ere te herstellen, een flexibele werkomgeving te creëren en de ecologische voetafdruk te verkleinen. De architecten zullen zoveel mogelijk de principes van circulair bouwen hanteren.

De kabinetsgebouwen aan het Martelaarsplein zijn een typevoorbeeld van de Belgische neoclassicistische architectuur die teruggaat tot de 18de eeuw. "Ondanks een eerdere renovatie in de jaren 80 drong een grondige renovatie, in lijn met alle hedendaagse normen, zich op," stelt Stijn Cockx van LOW Architecten. "Onze ruimtelijke ingrepen maken van de donkere en gesloten kantoorruimtes een inspirerende, lichte en flexibele werkomgeving."

Waar mogelijk zal worden gewerkt met materialen afkomstig uit de sloop die eerst moet gebeuren, zoals de leien op het dak. Verder zullen de technische installaties worden verplaatst van de bovenverdieping naar de overmaatse ondergrondse parking en worden de patio's vergroot om meer daglicht te verkrijgen. Er werd ook rekening gehouden met meer thuiswerk en met het veranderende aantal ministers en kabinetten, wat flexibiliteit van het gebouw vergt.

Aan de buitenzijde zal de historische gevel worden gerestaureerd in een iets donkerdere kleur dan de huidige, omdat dat beter aansluit bij hoe het gebouw er oorspronkelijk uitzag. De ramen worden eveneens vervangen door exemplaren die meer lijken op de oorspronkelijke.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni