De plannen voor de renovatiewerken van de nieuwe abdij in Vorst werden licht gewijzigd. Zo wordt onder meer een van de gebouwen geschrapt uit de plannen en wordt een buitentrap behouden. De wijzigingen waren onderwerp van onderhandelingen tussen enkele buurtbewoners en de gemeente.

Het "Fabrique"-gebouw (de Hallen) zal er niet meer komen. Zo heeft buurtbewoonster en ex-schepen Annie Richard aan La Dernière Heure gemeld. Het gebouw moest een extra ruimte worden dat als "forum" kon dienen, te midden van de toekomstige bibliotheek, theaterzaal en muziekacademie.

De in de jaren 1970 en 1980 aangebrachte wijzigingen blijven behouden, net als de trap achter het kasteel. Oorspronkelijk zou die laatste vervangen worden door een helling.

Ten slotte komen er grasvelden in het midden van het terrein.

De buurtbewoners wilden ook de toekomstige theaterzaal met 300 plaatsen uit de plannen laten schrappen, maar vingen bot tijdens de onderhandelingen.

Dinsdagavond heeft het gemeentebestuur de wijzigingen aan de gemeenteraad voorgelegd en doorgegeven aan de architecten.

Haar in de boter

De Adbij van Vorst moet een nieuwe, culturele trekpleister worden in de Sint-Denijswijk. Die krijgt de naam ‘Aby’ en omvat een bibliotheek, muziekacademie en concertzaal, maar ook een groter park. Toch zit er een haar in de boter van het project.

Drie buurtbewoners, waaronder voormalig schepen van Ecolo Annie Richard, en de vereniging Inter Environnement Bruxelles (een federatie van buurtcomités) hadden in december een beroep aangetekend bij de Raad van State om de bouwvergunning voor de restauratie van de abdij in Vorst te laten annuleren.

De buurtbewoners vonden dat de nieuwbouw het erfgoedkarakter van de Abdij van Vorst teniet doet.

Door het beroep is het project echter vertraagd, waardoor de gemeente een Europese subsidie van 7 miljoen euro dreigt te verliezen. Voorwaarde voor die subsidie was namelijk dat het project voltooid moet zijn vóór begin 2024.

Het is nog niet duidelijk of de wijzigingen de werken zodanig hebben vertraagd dat het project niet meer op tijd kan landen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni