De abdij van Vorst, met het Sint-Denijsplein en de fabriek van Audi Vorst.

| De abdij van Vorst, met het Sint-Denijsplein op de voorgrond en de fabriek van Audi Vorst linksboven.

Nieuw cultuurcentrum ‘Aby’ in Vorst heeft vergunning beet

EC
© BRUZZ
28/09/2021

De Abdij van Vorst mag gerenoveerd worden tot een nieuw cultureel centrum. Daarvoor is de nodige stedenbouwkundige vergunning toegekend. In ‘Aby’ komt een bibliotheek, muziekacademie en concertzaal, maar ook een groter park.

Dat laat Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) weten. Zijn administratie urban.brussels heeft de vergunning goedgekeurd.

De Adbij van Vorst moet een nieuwe, culturele trekpleister worden in de Sint-Denijswijk. Daarvoor krijgt de hele abdijsite een grondige herinrichting, maar ook de omliggende straten. De Adbissenstraat wordt parkgebied. Op het Sint-Denijsplein verdwijnt één woning en in de Brusselsesteenweg nog eens twee. In de plaats komen er drie nieuwe gebouwen voor de concertzaal, bibliotheek en muziekacademie.

"Dit project verzoent erfgoedbehoud met een nieuwe culturele invulling"

Charles Spapens (PS), schepen Vorst

Het project werd al in 2019 aangekondigd door de gemeente, maar moest eerst worden aangepast. Zo verdwijnt het auditorium uit eerdere plannen. In totaal moeten er ook nog maar 62 bomen gekapt worden, in plaats van 169 zoals eerst voorzien.

Het Aby-project krijgt meer dan 7,3 miljoen euro financiële steun uit het Europees fonds voor regionale ontwikkeling (EFRO). De rest van de steun komt van het Gewest en van de federale overheid.

“Dit project verzoent erfgoedbehoud met een nieuwe culturele invulling. Ik kijk ernaar uit dat de inwoners van Vorst kennis kunnen maken met deze hertekende en gerenoveerde ruimte,” zegt schepen voor Stadsvernieuwing en Cultuur Charles Spapens (PS) uit Vorst.

De komende maanden moet de renovatie meer vorm krijgen. Oorspronkelijk was het de bedoeling om tegen 2023 te landen, maar daarover is nog geen duidelijkheid.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni