Rijksadministratief Centrum terug naar tekentafel

Er mag een effectenstudie uitgevoerd worden over de toekomstige stadswijk op de site van het Rijksadministratief Centrum (RAC). Dat besliste de overlegcommissie van de stad Brussel. Die legt wel een opvallende voorwaarde op: de ontwikkelaar moet in die studie ook een architecturaal alternatief bestuderen. De Brusselse bouwmeester werkt ondertussen aan een oplossing voor de fors bekritiseerde architectuur van het project.

"Banaal en goedkoop". Dat waren de twee woorden die steeds terugkwamen toen BRUZZ de plannen voor het RAC voorstelde. Het was ook de boodschap die de overlegcommissie van de stad Brussel gaf aan Immobel, de projectontwikkelaar.

Die vergadering moest een advies formuleren over de effectenstudie (en dus nog niet over het project zelf, met andere woorden: het ontwerp). Door de grote omvang moeten de effecten op mobiliteit en milieu namelijk onderzocht worden door een studiebureau. Dat gaat meestal over geluidshinder, het micro-klimaat in steden, luchtkwaliteit...

rijksadministratief centrum belair
© Jaspers-Eyers Architecten / Archi2000
Dat maakt het erg opvallend dat er ook al een uitspraak gedaan wordt over de architectuur van het RAC. Zo staat er in het verslag van de vergadering te lezen "dat de architectuur en het ontwerp stevig bekritiseerd zijn." Er kwamen 119 bezwaarschriften. Immobel wordt daarom zelfs verplicht om een architecturaal alternatief te bestuderen in de effectenstudie.

Dat alternatief moet de site onder meer groener maken, zorgen voor betere voetgangersverbindingen, een beter perspectief van de Congreskolom richting de stad... Het is een subtiel verwoorde terechtwijzing van de ontwerpers, Jaspers-Eyers en Archi2000.

De Brusselse bouwmeester Kristiaan Borret laat weten dat hij op de achtergrond werkt aan een oplossing. Borret gaf eerder ook al kritiek op de plannen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?