Schaarbeek wil niet meer opdraaien voor extra kosten van renovatie zwembad

BEELD ZWEMBAD Neptunium BRUZZ ACTUA 1609 BEELD ZWEMBAD Neptunium BRUZZ ACTUA 1609
© Bart Dewaele
| Neptunium tijdens de renovatie
© Bart Dewaele
| Neptunium tijdens de renovatie

De kosten voor de renovatie van zwembad Neptunium lopen fors op voor de gemeente Schaarbeek. Aanvankelijk had de gemeente een investering van 1,9 miljoen voorzien, maar de factuur bedraagt intussen 8,7 miljoen. De gemeente vraagt nu dat de federale regering bijspringt voor de extra kosten die er nog aan zitten te komen.

Sinds midden 2017 is zwembad Neptunium dicht voor een grondige renovatie. Die wordt deels gefinancierd door federaal Brusselfonds en bouwheer Beliris, dat 6,5 miljoen euro voor haar rekening neemt. Volgens het akkoord dat de gemeente Schaarbeek met Beliris sloot in 2016, zou de gemeente 1,9 miljoen investeren, plus eventuele bijkomende kosten.

Die kosten zijn ondertussen hoger opgelopen dan voorzien. In de loop van het renovatieproces werd asbest aangetroffen in het gebouw. In een later stadium bleek dat ook het bad meer werken zou nodig hebben. Daardoor bedraagt de rekening voor de gemeente niet meer 1,9 miljoen euro, maar 8,7 miljoen euro. En dat zint de gemeente Schaarbeek niet, schrijft de RTBF en bevestigt Schaarbeeks schepen van Gemeentelijke Gebouwen Vincent Vanhalewyn (Ecolo).

"Ik ben schepen van Openbare Werken geweest en ik weet dat er tijdens een werf extra kosten kunnen opduiken. Maar wij gingen uit van een extra kost van tien procent." De werf heeft vertraging opgelopen en daardoor zullen de kosten nog meer oplopen. "Volgens de laatste werfinformatie gaat het om een bedrag van 2 tot 4,7 miljoen euro. Een deel daarvan is een vergoeding voor de aannemer omdat de werf langer duurt dan gepland", aldus Vanhalewyn. "Maar met zo'n bedrag kan je een school bouwen!"

Brief naar Vervoort en Wilmès

De gemeente wil niet meer opdraaien voor die laatste schijf van extra kosten. Op het college werd dinsdagmiddag beslist om een brief te schrijven naar Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en eerste minister Sophie Wilmès (MR). "Wij willen Beliris vragen om het laatste deel van de renovatie zelf te financieren", zegt Vanhalewyn. Hij hoopt op een nieuw akkoord met Beliris in september.

Volgens Beliris waren de extra kosten niet helemaal onverwacht. "De eerste testen werden uitgevoerd toen het zwembad nog open was. Maar in een zwembad waar nog activiteit is, is het moeilijk om erg ingrijpende testen uit te voeren", zegt woordvoerster van Beliris Marianne Hiernaux aan RTBF. "Eens het zwembad leeg was, bleek die in een slechtere staat te zijn dan gedacht." Bovendien heeft de gemeente tijdens de renovatie extra werken gevraagd die niet voorzien waren volgens het oorspronkelijke akkoord, klinkt het nog bij Beliris.

Volgens de huidige planning moet het zwembad de deuren opnieuw openen in september 2021.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?