Sint-Gillis schiet hotelproject in leeg deel Zuidstation af

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Het voormalig postsorteercentrum aan het Zuidstation: een gebouw van 1.300 vierkante meter dat ruim twintig jaar leegstaat.

Sint-Gillis geeft een ongunstig advies aan het project dat een hotel voorziet in het voormalig postsorteercentrum naast het Zuidstation. De gemeente wil wachten op een gewestelijk plan, dat een toekomstvisie voor de hele zone rond het Zuidstation moet uitstippelen, en vraagt daarnaast ook invulling te voorzien waar buurtbewoners wat aan hebben.

Ruim een jaar geleden stelde de NMBS een privaat consortium aan om het voormalige postsorteercentrum te renoveren en deels om te vormen tot kantoorruimtes. Op termijn moet daar, achter het huidige station, de hoofdzetel van het treinbedrijf komen. In een deel van de 30.000 overgebleven vierkante meters zou een hotel met restaurant moeten komen met ingang aan de Fonsnylaan. Het hotel zou ruim 8.000 vierkante meter groot worden en 231 kamers tellen.

De gemeente Sint-Gillis zal een negatief advies verlenen aan dat hotelproject, waarover de overlegcommissie zich op 23 maart buigt. "We betreuren dat deze aanvraag niet samen met die voor de toekomstige zetel van de NMBS is ingediend. Dit ondermijnt een algemene visie van het project binnen eenzelfde historische gebouw", klinkt het in een communiqué.

RPA Zuid

Volgens het college van burgemeester Charles Picqué horen de twee dossiers onlosmakelijk samen. Omdat er ook nog een Richtplan van Aanleg (RPA) wordt opgesteld, vindt de gemeente het niet opportuun nu groen licht te geven voor een project van die omvang. Het RPA Zuid wordt een blauwdruk voor de hele omgeving rond het Zuidstation, maar is nog steeds niet klaar.

Voor de gemeente moet die algemene visie voor de wijk eerst rond zijn, alvorens er over het project geoordeeld kan worden. Daarom vraagt Sint-Gillis het Gewest ook om snel werk te maken van het RPA. De gemeente hoopt ook dat de NMBS een nieuw vergunning zal aanvragen, die zowel het hoofdkantoor als het hotel omvat.

Daarnaast vraagt de gemeente meer commerciële functies en collectieve uitrustingen te voorzien op de benedenverdieping en de eerste verdieping. "Dat zou de sociale banden en de interactie met de buurt versterken."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?