| Zicht uit de Emile Feronstraat: een hoge muur, die op de simulatiebeelden doorgaans een hemelkleur krijgt.

Sint-Gillis zal in beroep gaan tegen nieuwe hoofdzetel NMBS

CL
18/07/2022

Het nieuwe hoofdkwartier van de NMBS aan het Zuidstation wacht zijn vergunning af. Toekomstig burgemeester Jean Spinette (PS) meldt dat ze bij de afgifte van de vergunning beroep zullen aantekenen bij de Brusselse Regering.

De gemeente van Sint-Gillis bracht eerder tweemaal een negatief advies uit tegen de nieuwe hoofdzetel van de NMBS aan het Zuidstation. De gemeente vindt de omvang van het nieuwe gebouw te groot: het zou bijna verdubbeld worden ten opzichte van het huidige gebouw. Ook de spiegelende oppervlakte van het gebouw en de commerciële doeleinden baren zorgen.

De overlegcommissie gaf echter een gunstig advies onder voorwaarden aan de plannen. Dit was de laatste stap voor de toekenning van een bouwvergunning. Als het Gewest die bouwvergunning ook aflevert, zal de gemeente Sint-Gillis zal daartegen in beroep gaan, meldt La Dernière Heure. Dat beroep werkt schorsend, al die tijd is een vergunning niet mogelijk.

Voor de gemeente moet de algemene visie rond de wijk eerst duidelijk zijn. Het Richtplan van aanleg (RPA) dat instaat voor het stedenbouwkundig kader van de hele wijk rond het Zuidstation, zal volgens bepaalde verenigingen pas eind 2022 – begin 2023 in openbaar onderzoek gaan, waarna het, op basis van opmerkingen, nog gewijzigd kan worden.

Maar de vergunning van de nieuwe hoofdzetel van de NMBS is nu al aangevraagd en zou deze zomer al gevalideerd kunnen worden, waardoor het nog buiten het RPA voor de Zuidwijk valt.

De gemeente hoopt dat het RPA Zuid snel voorgesteld wordt, zodat ze het NMBS-project opnieuw kunnen bespreken binnen de contouren van het RPA.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni