| De Ganzenboerderij in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Sint-Lambrechts-Woluwe ziet school en appartementen op groen terrein niet zitten

GR
© BRUZZ
10/05/2022

Het gemeentebestuur van Sint-Lambrechts-Woluwe heeft een negatief advies gegeven voor de bouw van een kleuter- en basisschool en een appartementsblok op en rond de site van de Ganzenboerderij aan de Roodebeeksteenweg. Volgens het college zijn de projecten onverenigbaar met het ecologische karakter van de site. De andere partijen in de overlegcommissie gaven een gunstig advies met voorwaarden.

De vzw EOS (Ecole Orientation Steiner) en de nv Geerivan hadden bij het Brussels gewest twee stedenbouwkundige vergunningen aangevraagd voor de bouw van een grote kleuter- en basisschool op de Ganzenboerderij – een geheel van enkele groene terreinen –, aan de Roodebeeksteenweg en een appartementsgebouw met 21 wooneenheden ten noorden van de site.

Die plannen stuiten nu op verzet van zowel buurtbewoners als het gemeentebestuur. Tijdens het openbaar onderzoek van 16 februari tot en met 17 maart werd een petitie tegen de komst van deze projecten ondertekend door 1.037 mensen. Er werden ook 64 bezwaren ingediend tegen het project.

'Aantasting van ecologisch karakter'

Het gemeentebestuur heeft daarom beslist om gehoor te geven aan deze weerstand en een negatief advies uit te brengen voor deze twee dossiers. In de argumentatie daarvoor wordt verwezen naar het ecologische belang van de plek. Volgens het schepencollege strookt de komst van een scholencomplex voor 180 leerlingen en 30 leraren niet met de functie van de boerderij.

De Ganzenboerderij speelt volgens de gemeente ook een belangrijke rol in het voorkomen van overstromingen in de omgeving, omdat het onbebouwde terrein water kan absorberen.

En dan is er nog de gebrekkige toegankelijkheid door het ontbreken van een rechtstreekse toegang tot de site via de Zuiderkruislaan, vindt de gemeente. Daardoor zijn de plannen volgens de gemeente in strijd met de voorschriften inzake brandveiligheid. Er wordt, wat betreft het appartementsblok, ook gesproken over een aantasting van de homogene bouwstijl van de wijk. Tot slot wordt ook de mogelijke geluidsoverlast door het scholencomplex aangehaald als argument om tot een negatief advies te komen.

'Educatief project rond stadslandbouw'

Maar wat wil de gemeente dan wel met de plek aanvangen? Ze roept het Gewest op om de Ganzenboerderij over te kopen en ze om te vormen tot een open groene ruimte die dienst kan doen als decor voor educatieve workshops rond stadslandbouw met de nadruk op biodiversiteit.

Scholen uit de buurt, maar ook andere lokale actoren kunnen daar dan bij betrokken worden. Maar of het ook zover komt, valt af te wachten. Dat die piste gevolgd zal worden lijkt onwaarschijnlijk, omdat de andere partijen in de overlegcommissie wel een gunstig advies afleverden over de plannen, weliswaar met voorwaarden. De kans is daardoor reëel dat de gedelegeerd ambtenaar van het gewest een vergunning zal afleveren als die voorwaarden gerespecteerd zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Stedenbouw , Milieu , Ganzenboerderij , bouwprojecten , negatief advies , Roodebeeksteenweg , overlegcommissie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni